HoofdnieuwsRegionaal

GGD Fryslan: Besmettingspiek Omikron lijkt bereikt

FRIESLAND – Met 23.516 positieve COVID-19 tests onder de Friese bevolking in de afgelopen zeven dagen, lijken we over de piek van het aantal besmettingen heen te zijn. Vorige week testten er nog 31.505 mensen positief. 31 Friezen lagen op 17 februari met een coronabesmetting in het ziekenhuis, waarvan 4 op de intensive care.

De versoepelingen van het kabinet kunnen mogelijk leiden tot méér besmettingen. Wel raken mensen éérder besmet. Door de versoepelingen en de verwachting dat iedereen die nog niet besmet is geweest alsnog door het virus geraakt wordt, lopen mensen met een kwetsbare gezondheid nu extra risico. De druk op de zorg, vanwege het uitvallen van besmet personeel, blijft de komende periode een groot aandachtspunt.

Maatregelen storm Eunice
Vanwege de verwachte storm Eunice sluit GGD Fryslân vrijdagmiddag 18 februari uiterlijk om 13.00 uur de deuren van alle test- en vaccinatielocaties. De pop-up locatie in Sneek (bij wijkvereniging Noorderhoek) gaat niet open vandaag. Alle geplande afspraken komen te vervallen, dit geldt ook voor de thuisbemonsteringsafspraken. Wie voor vrijdagmiddag een test- of vaccinatieafspraak heeft staan wordt gebeld en gevraagd om ’s ochtends langs te komen. Lukt dit niet, dan wordt er gezocht naar een ander moment. Mensen die geen telefoontje krijgen, maar wel een afspraak hebben staan, kunnen bellen met 0800 – 1202 voor het maken van een nieuwe testafspraak of op www.coronatest.nl. Voor een nieuwe vaccinatieafspraak kan gebeld worden met 0800 – 7070 of ga naar www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Zaterdag 19 februari zijn alle locaties weer volgens planning geopend.

Pop-up locaties: 2.000 prikken gezet
Sinds de start op 21 januari in Feanwâlden zijn in onze pop-up vaccinatielocaties bijna 2.000 prikken gezet, verspreid over 22 dagen. Pop-up locaties zijn vaccinatielocaties in wijken en dorpen waar de vaccinatiegraad achterblijft bij de rest van de provincie. Iedereen kan zonder afspraak op een pop-up locatie terecht voor een eerste, tweede of boosterprik.

Hoge beoordeling
De bezoekers van onze pop-up locaties hebben we enkele vragen gesteld om een beter beeld te krijgen waarom deze priklocaties gebruikt worden. Maar liefst 41% van de bezoekers geeft de pop-uplocatie het cijfer 10 en evenzoveel bezoekers geven een 7 of hoger. Slechts 1 bezoeker geeft met het cijfer 5 een onvoldoende.

Boosterprik in trek
Veruit de meeste mensen komen er voor een boosterprik (78%), daarna is de tweede vaccinatie (16%) populair en tenslotte de eerste vaccinatie (6%). De meeste mensen wisten de pop-uplocatie te vinden via onze website of die van de gemeente (41%), via familie en vrienden (29%) en dor berichten op sociale media (24%). Een enkeling is naar aanleiding van berichtgeving in de media (6%) naar een pop-uplocatie gegaan.

Dichtbij huis
Verreweg de meeste bezoekers komen naar een pop-uplocatie omdat het dichtbij huis is (59%). Voor deze mensen geldt dat de locatie binnen 500 meter van hun woning is. Dat je er zonder afspraak terecht kunt is voor 53% van de bezoekers reden om naar deze locaties te komen. Slechts 20% van de bezoekers moest er meer dan 10 kilometer voor reizen. De locaties in Ooststellingwerf (33%), Noardeast-Fryslân (22%), Leeuwarden en Dantumadiel (beiden 17%) zijn het drukst bezocht.

Tips
Tips hadden onze bezoekers ook. Vooral de bewegwijzering naar enkele locaties kan beter en voor sommige mensen zijn de routes binnen de locaties onduidelijk. De GGD-medewerkers worden over het algemeen als ‘vriendelijk’ en ‘professioneel’ bestempeld. Eén bezoeker merkt op dat de pop-uplocatie minder professioneel is dan onze locatie in het WTC in Leeuwarden. Een ‘bakje koffie’ zou volgens één bezoeker wel op prijs worden gesteld.

Komende periode
Voor de komende periode staan er opnieuw 23 vaccinatiedagen op de planning. In de voorjaarsvakantie staat de GGD in Surhuisterveen, Harlingen, Workum, Leeuwarden, Sneek, Holwerd en Sint Nyk. In Jubbega en Holwerd opent de GGD de komende weken nieuwe locaties. Check voor adressen en openingstijden www.ggdfryslan.nl

Testen en prikken
In de afvlakking van de cijfers zien we nog geen aanleiding om het testen en prikken in Fryslân af te schalen. Alle testlocaties blijven open, net als onze priklocaties. Voor de toekomst werken we verschillende scenario’s uit. Te denken valt aan het combineren van test- en priklocaties. Voorlopig is het echter nog niet zover.

Isolatieduur van 7 naar 5 dagen
Per vandaag (vrijdag 18 februari) verandert het beleid voor wie in isolatie moet na een coronabesmetting. De isolatie kan worden opgeheven na 5 dagen, mits deze persoon minimaal 24 uur klachtenvrij is. Eerder was de isolatieduur 7 dagen. We adviseren mensen tot 10 dagen na het begin van de klachten of vanaf de datum van positieve (zelf)test 1,5 meter afstand te houden, contact met kwetsbare personen zoveel mogelijk te vermijden en vanaf 13 jaar een medisch mondmasker te dragen in publieke binnenruimtes en op plaatsen waar geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden.

Isolatie of quarantaine
Isolatie is niet hetzelfde als quarantaine. Iemand gaat in isolatie na een positieve test, waarbij diegene zich zoveel mogelijk van iedereen (dus ook van huisgenoten) afzondert. Iemand gaat in quarantaine uit voorzorg, als er iemand in de omgeving corona heeft en er kans is om zelf besmet te raken. In quarantaine gaan betekent binnen blijven en contact vermijden met andere personen. Het naleven van de basisregels blijft na isolatie én na quarantaine nog steeds belangrijk.

Corona en voorjaarsvakantie
Ga goed voorbereid op reis om teleurstellingen in het buitenland te voorkomen. Er gelden nog altijd maatregelen, zoals testverplichtingen, QR-codes en mondkapjes. Raadpleeg het reisadvies op Wijsopreis.nl of de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zie ook: Alles kan weer open in 3 stappen | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

De cijfers
Vanwege aanhoudende storingen in het systeem zijn de cijfers van de afgelopen zeven dagen niet volledig. Om een beeld te geven volgen hier de cijfers die met zekerheid gemeld kunnen worden. Er zijn ruim 26.000 coronatests afgenomen bij inwoners van Fryslân, vorige week waren dat er 38.989. Ruim negentig procent van de positieve zelftests wordt door de GGD bevestigd. In totaal zijn er 2.946 prikken gezet, waarvan 2.756 boosterprikken waarvan 382 op pop-up locaties. Het percentage boosterprikken op de pop-ups is 86%. Tot nu toe hebben 291.000 Friezen een boosterprik gehaald.

Gemeenten
In alle Friese gemeenten is een daling van het aantal besmettingen zichtbaar. De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 4239 (6016), Súdwest-Fryslân 2582 (4157), De Fryske Marren 1658 (2881), Smallingerland 2412 (2587), Heerenveen 1872 (2558), Waadhoeke 1531 (1888), Noardeast-Fryslân 1858 (2540), Opsterland 1214 (1404), Tytsjerksteradiel 1312 (1478), Achtkarspelen 1435 (1732), Dantumadiel 664 (935), Harlingen 570 (665), Ooststellingwerf 1083 (1143), Weststellingwerf 878 (1211), Terschelling 106 (135), Vlieland 13 (63), Ameland 72 (92), en Schiermonnikoog 17 (20).

Dit kan u ook interesseren

Back to top button