HoofdnieuwsRegionaal

Gratis compost in Dongeradeel

DOKKUM – Op vrijdag 22 en zaterdag 23 maart is de jaarlijkse compostactie van de gemeente Dongeradeel. De gemeente biedt haar inwoners de mogelijkheid om gratis compost op te halen.

Er kan per inwoner maximaal één aanhangwagen compost worden opgehaald. Mensen die gebruik willen maken van deze actie, moeten zelf materiaal meenemen voor het vervoer van de compost, zoals stevi­ge plastic zakken of emmers. Hoewel er een grote hoeveelheid compost beschikbaar is, geldt het motto op = op. Dit jaar wordt de compostactie weer gezamenlijk uitgevoerd door de gemeenten Dongeradeel en Dantumadiel.

  • Inwoners van Dongeradeel kunnen op vrijdag 23 maart van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur en op zaterdag 24 maart van 9.00 tot 12.00 uur terecht op het gemeentelijk terrein aan de Birdaarderstraatweg 86 net buiten Dokkum.
  • Inwoners van de gemeente Dantumadiel kunnen op vrijdag 23 maart van 09.00 tot 11.00 uur terecht op het terrein van Gemeentewurk aan De Moarrewei 24 in Damwâld.

Succesvolle afvalscheiding

Inwoners mogen de compost gratis ophalen als dank voor hun bijdrage aan een succesvolle afvalscheiding. Gescheiden afvalinzameling levert een bijdrage aan de vermindering van de hoeveelheid afval, in de eerste plaats doordat er minder afval verbrand hoeft te worden en in de tweede plaats omdat het afval wordt omgezet in een hoogwaardig eindproduct. Bovendien voorkomt afvalscheiding een stijging van de afvalstoffenheffing, omdat het verbranden van afval veel duurder is dan composteren.

Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar. Het stimuleert de groei van gewassen op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button