HoofdnieuwsRegionaal

Gratis compost in Noardeast-Fryslân en Dantumadiel

KOLLUM – Op zaterdag 26 maart 2022 is de Landelijke Compostdag. Voor de inwoners van de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel is er gratis compost verkrijgbaar. De gemeenten willen hiermee de inwoners bedanken voor het gescheiden aanbieden van hun GFT-afval.

Zolang de voorraad strekt, kunnen inwoners van de beide gemeenten compost ophalen op de onderstaande locaties en tijden:

• Gemeenteterrein Birdaarderstraatweg 86 Dokkum
Vrijdag 25 maart van 8.30-17.00 uur en zaterdag 26 maart van 9.00-13.00 uur.

• Milieustraat Kollum (Trekweg 1 A) vanaf vrijdag 25 maart
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 14.30 uur en op zaterdag van 9.00 tot 11.00 uur.

• Milieustraat Ferwert (Kleasterwei 41) vanaf vrijdag 25 maart
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 14.30 uur en op zaterdag van 9.00 tot 11.00 uur.

De gemeente heeft weer een mooie voorraad compost besteld, aangezien de belangstelling altijd enorm is voor de compostactie. Op drie locaties ligt er straks 240 ton compost klaar om uitgedeeld en opgeschept te worden. Het compost kan zelf opgeschept worden. Ook is er een shovel beschikbaar die mee helpt het compost in te laden in de aanhangwagens.

De compost is gratis af te halen
Met het gratis uitdelen van compost bedankt de gemeente haar inwoners voor het gescheiden aanleveren van GFT-afval (groente-, fruit- en tuinafval).

De gescheiden inzameling zorgt voor GFT-compost
Dat is onder andere goed voor de tuin! Op een natuurlijke manier bemesten is beter dan met kunstmest. GFT-compost is een natuurlijke bodemverbeteraar is. Het stimuleert de groei van gewassen op een milieuvriendelijke wijze, reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke bodembalans.

Er komt ongeveer nog 30% GFT-afval in het restafval terecht
Dat is zonde, want ook van deze 30% had prima compost gemaakt kunnen worden. Bovendien moet dit restafval tegen veel hogere kosten verwerkt worden dan het gescheiden GFT-afval. Houd daarom al het GFT-afval apart. Ook het keukenafval. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een biobakje op het aanrecht.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button