HoofdnieuwsRegionaal

Gratis compost voor inwoners in Noardeast-Fryslân en Dantumadiel

KOLLUM – Op zaterdag 30 maart 2019 is de landelijke Compostdag. Voor de inwoners van de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel is gratis compost verkrijgbaar. De gemeenten willen hiermee de gescheiden afvalinzameling stimuleren. De actie is een initiatief van Omrin, Orgaworld en de gemeenten.

Zolang de voorraad strekt kunnen inwoners van de beide gemeenten gratis compost ophalen op de onderstaande tijden en locaties:

Gemeentelijk terrein Dokkum (Birdaarderstraatweg 86)
Vrijdag 29 maart 08.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur
Zaterdag 30 maart 09.00 tot 12.00 uur

Milieustraat Kollum (Trekweg 1a)
Vanaf 30 maart tijdens openingsuren:
Dinsdag tot en met Vrijdag: 13.00 tot 14.30 uur
Zaterdag: 09.00 tot 11.00 uur

Milieustraat Ferwert (Kleasterwei 41)
Vanaf 30 maart tijdens openingsuren:
Dinsdag tot en met vrijdag 13.00-14.30 uur
Zaterdag 09.00-11.00 uur

Op=op
Het betreft een ‘opschepactie’. Dit houdt in dat de compost zelf op een meegebrachte aanhanger, of in de achterbak van een auto, moet worden geschept. Neem hiervoor stevige plastic zakken of emmers mee. Per voertuig mogen maximaal ´twee kruiwagens´ worden meegenomen. Hoewel er een flinke berg compost zal liggen, geldt: ‘op=op’.

Gratis
Met het gratis uitdelen van compost bedankt de gemeente haar inwoners voor het gescheiden aan leveren van GFT-afval (groente-, fruit- en tuinafval). De gescheiden inzameling zorgt voor GFT-compost. Dat is onder andere goed voor de tuin! Op een natuurlijke manier bemesten is beter dan met kunstmest.

Helaas bestaat het restafval in de grijze huisvuilcontainers nog steeds voor ongeveer 35% uit gft-afval. Dat is zonde, want ook hiervan had prima compost gemaakt kunnen worden. Bovendien moet dit restafval tegen veel hogere kosten worden verwerkt dan het gescheiden gft-afval.

Goed voor de tuin
Compost is goed voor de tuin omdat het een natuurlijke bodemverbeteraar is. Het stimuleert de groei van gewassen op een milieuvriendelijke wijze, reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button