HoofdnieuwsRegionaal

Groene stappen Lauwers College ‘voorbeeld voor andere scholen’

BUITENPOST – De bewustwordingscampagne Energy Challenges van scholengemeenschap Lauwers College dijt steeds verder uit. Het project bindt meer en meer partijen die samen met de school de uitdagingen op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid aangaan. ,,Het is geweldig hoe het zich ontwikkelt. Er ontstaan hele mooie dingen.”

Dat het op het Lauwers College crescendo gaat met de campagne, bleek maandagmiddag in Buitenpost bij de officiële kick-off van de activiteiten van dit cursusjaar. ,,Jullie pakken heel veel aan”, luidde het compliment van eventcoördinator Sofie Ebben van de landelijke stichting Energy Challenges. De Brabantse toonde zich onder de indruk van de presentatie van het Plan van Aanpak door de zogeheten Energizers, de leerlingen die zich met de groene uitdagingen bezighouden. ,,Het is supergoed wat jullie allemaal doen.”

Het team van Energizers bestaat op het Lauwers College Buitenpost uit een dertiental eerste- en (hoofzakelijk) tweedeklassers van alle leerrichtingen (mavo, havo, atheneum en gymnasium). Deze mix is ook een meerwaarde van het project, aldus een van de leerlingen. ,,Zo leer je ook kinderen van andere klassen kennen en kun je fijn met hen sparren over energie besparen, duurzaamheid en afval scheiden.”

Voor wat dit laatste aspect betreft, hebben de Energizers van het Lauwers College plannen voor de realisatie van milieustraten in twee gedeelten van de school (in de kantines van het hoofdgebouw en van het Juniorcollege). ,,Het is goed om afval bij de bron te scheiden. Het is ook kostenbesparend”, aldus de teamleden die het initiatief voorlegden aan afvalinzamelaar en recyclingbedrijf NNRD. Ook werden de plannen aan de schoolleiding gepresenteerd. ,,Ze vonden het een goed idee.”

Bij de presentatie vertelden de leerlingen ook van hun excursie rond het thema circulaire economie en over de ideeën voor een Groene Week op school, die voor medio juni op stapel staat. Verder kwamen het zelf bouwen van containers van hout, het maken van insectenhotels en het aanleggen van een moestuin onder meer aan de orde.

Ook pleiten de Energizers voor het aanbrengen van sensoren in de oudere leslokalen waardoor de verlichting niet onnodig brandt. Daarnaast zou op een aantal plekken van het gebouw isolatie geen overbodige luxe zijn, aldus het team. ,,In sommige lokalen is het soms snikheet en op andere momenten heel erg koud.”

Het Lauwers College sloot zich in 2018 aan bij de campagne Energy Challenges. ,,Sinds die tijd is al veel gebeurd, alhoewel we ook twee mindere jaren hebben gehad”, aldus techniekdocent Jelle Hoogterp, die op de Buitenposter school als coördinator en coach fungeert. Met de beide mindere jaren doelt Hoogterp op de periode dat de coronapandemie huishield en er amper iets kon worden ondernomen. ,,Maar nu gaan we er weer flink tegenaan. Het team zit vol energie”, zo stelde Hoogterp.

In alle verbindingen die met het duurzaamheidsproject ontstaan, is ook de gemeente Achtkarspelen een partner aan het worden. Wethouder Margreet Jonker van Achtkarspelen was bij de kick-off aanwezig en zij had net als Ebben een compliment voor de Energizers in petto. ,,Laat zien wat jullie allemaal uitvoeren en bedenken. Dat stellen wij als gemeente zeer op prijs. Ook als gemeente vinden we duurzaamheid hartstikke belangrijk”, aldus de wethouder.

Jonker zei de leerlingen met name te willen uitdagen. ,,Laat jullie niet beperken in jullie ideeën. Denk vooral heel erg out-of-the-box”, benadrukte de wethouder. ,,We hebben jullie hard nodig om ons te leiden op het pad naar een duurzame wereld.”

Als officiële handeling voor de kick-off plantte wethouder Jonker samen met het jongste teamlid Jellie Mudstra een amberboom. Voordat dit gebeurde, hadden de Energizers alweer de handen uit de mouwen gestoken door zwerfvuil rond de school op te ruimen en nestkasjes op te hangen. Landelijk coördinator Ebben hoorde het allemaal met een brede glimlach aan. ,,Jullie zijn écht een voorbeeld voor andere scholen.”

Dit kan u ook interesseren

Back to top button