112HoofdnieuwsRegionaalVideo's

Grote brand Friesland Campina Gerkesklooster (video)

GERKESKLOOSTER – Dinsdagmorgen is bij de kaasfabriek Friesland Campina in een pakhuis een grote brand ontstaan. Omstreeks tien voor acht werd de brandweer opgeroepen, al snel moesten meerdere brandweerkorpsen uit onder andere Buitenpost,Kollum, Zuidhorn, Drogeham en Grijpskerk ter plaatse komen. Er kwamen hoogwerkers uit Dokkum, Drachten en Leeuwarden ter plaatse.

Ook is er later een meetploeg uit Grou ter plaatse gekomen om de concentratie mogelijk giftige stoffen te meten. De brand was al snel opgeschaald naar zeer grote uitslaande brand, er ontstond veel rookontwikkeling die tot ver in de omgeving te zien was. De politie heeft omwonenden geadviseerd om deuren en ramen te sluiten.Verschillende wegen rondom de brand zijn afgesloten door de politie. Over de oorzaak is nog niks bekend.

LIVEBLOG;

Update 19.46;
In Gerkesklooster,  nog niet alle vuurhaarden bereikt. Blusploegen zijn afgelost, omdat brandbestrijding nog vele uren kan duren.

Update 14.00;
Zojuist knal bij brand in Gerkesklooster. Mogelijk een koelinstallatie die op het dak stond. De rookontwikkeling is heftig.


Update 13.41;
Forse rookontwikkeling vanuit Gerkesklooster richting drachten. Doe ramen en deuren dicht, ventilatie uit. Bij irritatie luchtwegen. Scheepvaartverkeer Prinses Margrietkanaal ondervindt ook hinder van (rook bij) brand. Beroepsvaart kan door, vaart met gevaarlijke stoffen ligt stil. Ook pleziervaart ligt stil. Dat laat de Brandweer van Friesland weten via Twitter.

Update 13.11;
Deel van het pand in Gerkesklooster moet als verloren worden beschouwd. Inzet richt zich op deel van gebouw wat nog brandvrij is. Een kraan is momenteel bezig om wanden te slopen. Nog steeds veel rookontwikkeling. Het Seinbrandmeester is tot op dit moment nog niet gegeven.

Update: 19:00 uur  De brandweer meld er nog verschillende vuurhaarden, er wordt nu geprobeerd  om doorslag naar aangrenzende loods te voorkomen.

 

Update 22:48uur  Brandweer FRL laat weten dat het sein brandmeester is geven

Update  7:00 uur   De hele nacht  zijn verschillende brandweerkorpsen ingezet voor nabluswerkzaamheden

 

Foto’s Fokke Jongsma Video Jelke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button