HoofdnieuwsRegionaal

Satellietschotels Burum hoeven niet te wijken voor 5G

BURUM – Satellietbedrijf Inmarsat hoeft zijn schotels in Burum voorlopig niet te verplaatsen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Rotterdam woensdag bepaald.

Volgens de rechter wegen internationale afspraken over het grondstation in Burum, dat gebruikt wordt voor noodoproepen in de lucht- en scheepvaart, zwaarder dan de wens van het kabinet om de frequenties van Inmarsat vrij te spelen voor 5G. Daarmee gaat er voorlopig een streep door de beoogde wijziging van het nationale frequentieplan.

Inmarsat verzorgt met zijn grondstation voor een groot deel van de wereld de nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie op zee en in de lucht. De schotels maken voor de noodsignalen al sinds 1990 gebruik van de 3,5 Ghz-band. Inmiddels is deze frequentie ook toegewezen voor 5G. Daarmee zou verplaatsing van het station naar het buitenland noodzakelijk zijn, omdat het park het snelle telecommunicatienetwerk in de weg kan staan.

Vanwege het grote internationale belang is Inmarsat echter verplicht de noodcommunicatie met een betrouwbaarheid van 99,9 procent af te wikkelen. Op het moment dat het kabinet zijn zin krijgt en de frequenties wijzigen, kan deze zekerheid niet meer worden gegarandeerd, aldus het oordeel van de rechter.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button