HoofdnieuwsRegionaalVideo's

Haantje terug op kerktoren Westergeest (video)

WESTERGEEST – Met het terugplaatsen van de opnieuw vergulde haan werd de restauratie van de kerktoren  te Westergeest afgerond. De kerktoren dateert uit de 13e eeuw en was, na een restauratie in de jaren 1956-1957 weer toe aan groot onderhoud. Hiervoor heeft de Stichting “Behoud Kerkelijke Gebouwen in Friesland” een Periodiek Instandhoudingsplan opgesteld. De afgelopen 2 maanden was de toren, in eigendom van de Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland, uit het zicht onttrokken door steigerwerk.

Oebele Bijlstra van het plaatselijke bouwbedrijf Van der Haak en Bijlstra heeft veel hersteltimmerwerk uitgevoerd en nieuwe zolders in de toren aangebracht. Ook zijn er voor de veiligheid hekwerken geplaatst om de trapgaten. Een aantal kapotte dakpannen zijn vervangen en een deel van het pannendak is voorzien van nieuwe panhaken. De afwatering van het metselwerk onder de galmgaten is verbeterd.

Daarnaast zijn de muurankers losgekoppeld en gerepareerd door Greijdanus staalbouw te Kollumerzwaag. Het kruis en de pijnappel en de haan zijn met een grote hijskraan van de toren gehaald en zijn door Menno van der Weg van de Bonte Hont opgeknapt. Schildersbedrijf Wolters heeft de haan en de pijnappel voorzien van een nieuw goudlaagje.

Voegbedrijf Siegersma heeft ca.90 m2 voegwerk vervangen en Van der Heide kon ook mooi gebruik maken van de steigers voor het aanbrengen van een nieuwe bliksembeveiliging. Met  het schilderen van de galmborden door Wits Schilders is de kerktoren weer klaar voor de toekomst. De kosten van de restauratie bedragen ca. € 50.000,00

Voor meer informatie over de monumentenstichting kijk op www.erfgoedkollumerland.nl

[youtube_video id=”Z6Yoqdxxy3w“]

 

 

Foto’s en video: Fokke Jongsma         

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button