Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Heeft Dongeradeel de beste klimaatstraat van Nederland?

DOKKUM – Duizenden straten in heel Nederland gaan vanaf 10 oktober de strijd met elkaar aan voor de titel ‘beste klimaatstraat van Nederland’. Dan start de zevende editie van het HIER Klimaatstraatfeest. De straat die tot en met 31 maart 2015 de meeste klimaatpunten verzamelt en de beste acties uitvoert om de buurt te betrekken bij energiebesparing wint een straatfeest van € 10.000. De gemeente Dongadereel steunt deze actie.

Samen actie ondernemen met de buren is een belangrijk onderdeel van het HIER Klimaatstraatfeest. Verdien klimaatpunten met bijvoorbeeld een ontdooi-je-vriezer-estafette of naden-en-kieren-speurtocht. Door gezamenlijk energiezuinige straatverlichting bij de gemeente aan te vragen en de energierekeningen met elkaar te vergelijken kunnen straten ook punten verdienen. Bart de Voogd, directeur van het HIER Klimaatbureau: “Het is niet alleen leuker om samen met je buren in actie te komen, maar ook effectiever. Als jouw buurman bijvoorbeeld veel minder stroom verbruikt dan jij, dan heeft hij vast en zeker nog goede bespaartips. Met het HIER Klimaatstraatfeest betrekken we álle Nederlanders op een praktische en positieve manier bij de oplossing van het klimaatprobleem.” De energiebesparingswedstrijd vergroot het bewustzijn over het energieverbruik in huis en laat zien dat energie besparen leuk, lonend en makkelijk is.

Tot €400 op energie besparen

Op het gebied van energiebesparing kunnen Nederlanders nog veel winst behalen met huishoudelijke apparatuur. ‘De vervanging van oude apparaten is niet voor niets een van de onderwerpen in het Energieakkoord. Veel mensen hebben geen inzicht in het energieverbruik van apparaten en vervangen de wasmachine bijvoorbeeld pas wanneer deze kapot is. Het is echter veel goedkoper om dat eerder te doen; na zes à zeven jaar zijn er al veel energiezuinigere varianten op de markt.’ Met de juiste keuzes kan een gemiddeld gezin tot wel vierhonderd euro op energie besparen.

Aanmelden

Vanaf 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, kunnen straten zich aanmelden op www.klimaatstraatfeest.nl. Na twee afvalrondes in februari 2015 en maart 2015, wordt de winnaar begin april 2015 bekend gemaakt.

€ 100 voor Dongeradeelse straten

Als stimulans stelt de gemeente Dongeradeel een beloning van €100 beschikbaar voor straten en buurten in Dongeradeel. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk een bijeenkomst te organiseren om de straat/buurt te mobiliseren. Aanmelden voor deze beloning kan bij Korien Boerema van de gemeente Dongeradeel via [email protected].

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button