HoofdnieuwsRegionaal

Heldenmedailles voor jongeren uit Gerkesklooster

BUITENPOST – Burgemeester Gerben Gerbrandy overhandigde 4 maart aan vijf jongens uit Gerkesklooster de bronzen Medaille van het Carnegie Heldenfonds. Raymond Brinkman (26-10-1999), Gerbert van der Heide (14-04-1997), Zweitze van der Heide (03-02-1999), Marco Kooistra (05-01-1999) en Lars Niewijk (23-01-1999) uit Gerkesklooster ontvingen deze hoge onderscheiding vanwege hun heldhaftige en adequate optreden op 23 september 2013.

Die avond zag het vijftal een Duitse schipper, de heer Preiss, in het water vallen. De heer Preiss was met zijn vrouw de boot aan het aanmeren nabij het Prinses Margrietkanaal, in de Aldfeart langs het Singel in Gerkesklooster. De heer Preiss viel daarbij in het water, probeerde te zwemmen maar verdween onder water.  De jongens zijn meteen, met gevaar voor eigen lijf en goed, in het water gesprongen om hem te redden en hebben de hulpdiensten ingeschakeld. Helaas mocht het niet baten en het slachtoffer is overleden aan vermoedelijk hartkwalen en door het binnen krijgen van water.

Vanwege hun heldhaftige en adequate optreden heeft burgemeester Gerben Gerbrandy deze vijf jongens uit Gerkesklooster voorgedragen voor een onderscheiding bij stichting Carnegie Heldenfonds. Raymond Brinkman, Gerrit van der Heide, Zweitze van der Heide, Marco Kooistra en Lars Niewijk ontvingen de bronzen legpenning, het zgn. loffelijk getuigschrift en een herinneringsgeschenk t.w.v. 125 euro per persoon.

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button