HoofdnieuwsRegionaal

Heropening Kollumer Museum met eerste editie Seizoengasten

KOLLUM – Op vrijdag 2 juni is in Buitenpost de eerste editie van Seizoengasten van start gegaan. Seizoengasten is een fiets kunstroute. Op 10 opvallende plaatsen in de gemeenten Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân zijn exposities ingericht van Fryske kunstenaars. Met zeer uiteenlopende technieken. Langs deze 10 plaatsen is een fietsroute uitgezet. Op 2, 3 en 4 juni hebben deze 10 plaatsen vele gasten mogen verwelkomen die al fietsend door de mooie Wâlden kennis maakten met de werken van 22 verschillende kunstenaars.

Het initiatief voor deze route komt van Hennie Dijk – Stel uit Oudwoude. Zij heeft ter gelegenheid van een belangrijke mijlpaal in haar leven 22 collega’s gevraagd mee te werken aan deze route tussen Buitenpost, Kollum, Westergeest en Twijzel.

Op diverse speciale plekken in de regio hebben 2 of meer schilders, keramisten en anderen hun werken getoond. Te denken valt aan kerken, buitenplaatsen en musea. Onder andere museum Fogelsanghstate en het Kollumer museum “Mr. Andreae” hebben aan deze route meegewerkt.

Start seizoen Kollumer museum

Voor het Kollumer Museum vormde deze route tegelijk ook de opening van het seizoen 2023. De hele maand juni zullen de schilderijen en tekening van Rein Weissenbach en Jan Adamse (beiden uit Sneek) te zien zijn. Daarna zal de expositie van vorig jaar over de Veemarkt in Kollum en de veehandel daaromheen nog even worden voortgezet. Na de zomervakantie wil het museum een aantal korte exposities met stukken uit het depot gaan opzetten.

In het weekend van de Seizoengasten was de toegang gratis. Daarna kan voor € 5,- (kinderen tot 12 jaar gratis) een kijkje genomen worden in de rijke geschiedenis van het dorp Kollum en de regio die tot voor kort de gemeente Kollumerland CA heette.

Het Kollumer Museum organiseert naast de exposities lezingen in het dorpshuis de Colle in Kollum. En jaarlijks een excursie. De eerste lezing dit jaar had als onderwerp het Skûtsje. De excursie gaat op 24 juni naar het Skûtsjemuseum in Eearnewâld. Belangstellenden kunnen zich tot en met 14 juni aanmelden via [email protected]. De kosten bedragen € 20,- voor donateurs, € 25,- voor overige belangstellenden.

Voor € 12,50 per jaar (of zoveel meer als men kan missen) ben je donateur van het museum en help je het bestuur en de vrijwilligers om de geschiedenis van de streek te presenteren. Aan de eigen inwoners, maar vooral ook aan de (groeiende stroom) toeristen.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button