EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Het geheim van de Neanderthaler ontrafelt

BUITENPOST – Jarenlang heeft de wetenschap getracht de geheimen te ontrafelen over de leefwijze van de Neanderthalers in Noord Nederland. Ze leefden in andere landen in de grotten of onder overhangende rotsen. Ze jaagden op paarden, mammoeten, holenberen en ander groot wild. Maar hoe leefden ze in Noord Nederland? Hoe jaagden ze? Aan hun houten speren bevestigden ze stenen pijlpunten. Daa bij maakten ze gebruik van teer voor het schachten van die speer-en pijlpunten. Ook de latere jager/verzamelaar, onze directe voorouders, bevestigde de vuurstenen pijlpunten met pek op de schacht van de pijl. Hoe ze pek maakten in de prehistorie bleef lang een raadsel. Twee amateur archeologen, Roel Meijer en Diederik Pompstra, deden baanbrekend werk. Zij zochten naar methoden waarbij ze zonder gebruik te maken van een pot of kom het geheim konden ontrafelen. Veel experimenten en enkele teleurstellingen rijker, met aan het eind van de experimenteertunnel een resultaat dat er wezen mag. De teer die onze prehistorische voorouders maakten is afkomstig van berkenschors. In de lezing op donderdagavond 29 november  in de Schakel, geeft Roel Meijer, één van de onderzoekers, de geheimen prijs en vertelt hij meer over de Neanderthalers en hun leefwijze. Een boeiende avond over de prehistorie waar u samen met de inleider de ontdekkingsreis naar de Neanderthaler mee kunt maken.

Zoals bekend wordt deze lezing gegeven in het kader van de prehistorie van de Friese Wouden. Roel Meier de inleider van deze avond deed jarenlang onderzoek naar deze verre voorouders en heeft een prachtig verhaal te vertellen deze avond.

 

VERPLAATSING LOKATIE

In verband met bouwwerkzaamheden in het IJstijdenmuseum in Buitenpost wordt de Neanderthaler lezing verplaatst naar het gebouw de Schakel achter de Kruiskerk aan de Voorstraat 15 in Buitenpost. Parkeren kan achter de kerk via de Berkenlaan.

 

donderdagavond 29 november  Zaal open 19.30 uur .   Toegang € 5.00 en donateurs €2.50.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button