HoofdnieuwsRegionaal

Het oerdieet, lezing door Remko Kuipers

BUITENPOST – Op vrijdagavond 29 mei geeft Remko Kuipers een lezing over het Oerdieet in het Tuincafé gelegen naast het IJstijdenmseum. Vanaf half acht is het IJstijdenmuseum geopend en toegankelijk voor bezoekers. De lezing begint om 20.00 uur.

Remko Kuipers is geboren in Buitenpost en daar opgegroeid. Na zijn middelbare school heeft Kuipers voor apotheker gestudeerd en daarna voor arts. Op 26 maart 2015 is hij gepromoveerd op een studie over het oerdieet, ook wel het paleodieet genoemd. Bij zijn promotie onderzoek heeft hij gebruik gemaakt van inzichten uit de evolutieleer, de medische wetenschappen, archeologie en de antropologie.

Voor zijn onderzoek heeft hij o.a.10 jaar door Oost-Afrika gereisd en gemeenschappen van jagers-verzamelaars bezocht en hun voedingsgewoonten bestudeerd. Hun voedingsgewoonten noemen wij samengevat het paleodieet. Onze genen en dus ons lichaam is nog steeds aan dit dieet aangepast.

Wij zouden volgens onze genen ons eigenlijk nog steeds volgens een paliodieet moeten voeden om gezond te zijn. Onze voorouders waren tot 4.000 v.Chr. ook jagers-verzamelaars.

Na 4.000 v.Chr.  werden onze voorouders langzamerhand boer, zoals de Hunebedbouwers. Deze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat we steeds meer koolhydraten gingen eten. Dit werd nog versterkt na de industriële revolutie die eind 19de eeuw begon. Denk bijvoorbeeld aan het toenemend gebruik van suiker. Dit heeft zeer waarschijnlijk geleid tot het ontstaan van welvaartsziekten: suikerziekte, obesitas, hart-en vaatziekten en kanker.

Remko Kuipers heeft over het verband tussen voedingspatronen en genen door de geschiedenis heen een boek geschreven: Het Oerdieet. Zijn boek en zijn ideeën hebben al tot stevige discussies geleid in o.a. de landelijke pers en met voedingsdeskundigen.

Op 29 mei zal Remco een lezing houden over zijn inzichten en wat we daaruit volgens hem kunnen leren. Dus zijn lezing raakt dus ook duidelijk ons dagelijks bestaan, hoe wij leven en wat we eten en drinken. Het beloofd dan ook een zeer interessante lezing te worden en nodigen iedereen van harte uit.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button