Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Hoge opkomst eerste DNA-afnamedag

KOLLUM – Op zaterdag 29 september, de eerste afnamedag van het grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek, heeft bijna 90% van de uitgenodigde mannen die binnen de kring wonen, DNA afgestaan.

In de buitengebieden (Groningen, Drachten, Dokkum en Leeuwarden) was de opkomst iets lager, waardoor het percentage over de hele dag op 79,2% kwam.

Dit DNA-verwantschapsonderzoek wordt ingezet in het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra.

Afname
Vandaag gaan in de grote plaatsen Zwaagwesteinde,  Kollum en Buitenpost de afnames door. Van maandag tot en met vrijdag van 14.00 tot 21.00 uur zijn de locaties geopend. Dagelijks worden enkele honderden mannen verwacht..

Zaterdag 6 oktober gaan opnieuw alle zeven locaties in het gebied open. Op die dag zijn nog eens ruim 2000 mannen uitgenodigd.

 

Organisatie
De afnames verliepen soepel en goed georganiseerd. De mannen wisten waar ze voor kwamen en hadden nagenoeg geen vragen. In Zwaagwesteinde lag de piek rond 12.00 uur. Dat betekende dat mannen korte tijd moesten wachten. Dat leverde geen problemen op.

De bereidheid van de deelnemers om mee te werken was groot.

Vervoer
Vandaag rijdt de vervoersdienst van het KLPD met de eerste twaalf dozen met afgenomen materiaal richting het NFI in Den Haag. In elke doos zit een verzegelde batch met 81 doosjes met DNA-materiaal. Deze ritten worden de komende periode zo nodig dagelijks uitgevoerd door het KLPD.

In totaal zijn 8080 mannen uitgenodigd om DNA af te staan. De afname loopt tot en met donderdag 11 oktober 2012.

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button