HoofdnieuwsRegionaal

Huizen vol verhalen in drukbezochte ‘Aldwâld op’e Praatstoel’

OUDWOUDE – Zo’n 85 bezoekers kwamen af op de tweede ‘Aldwâld op’e Praatstoel’. De verhalentocht in Oudwoude had dit keer ‘Oorlog en vrede’ als thema, naar aanleiding van het einde van de Eerste Wereldoorlog, op 11 november precies honderd jaar geleden.

De verhalenvertellers uit Oudwoude en omgeving wisten de luisteraars te boeien met bijzondere verhalen, geïnspireerd door tijden van oorlog en vrede. De bezoekers werden thuis gastvrij ontvangen door de bewoners van acht karakteristieke panden, waaronder een voormalige school, een monumentale boerderij en een schoolmeesterswoning.

Oudwoude bood de deelnemers een middag vol afwisseling. Wie meeging met de verhalentocht kreeg in elk van de gastvrije huizen weer een nieuw verhaal met een eigen wending te horen. Van het verhaal van Oebele Vries over het Kollumer Oproer uit 1797 ging het met Reinder Postma naar een Belgische vluchtelingenfamilie in Kollum ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Hoe het kwam dat die oorlog uitbrak vertelde Bearn Bilker. Hennie Dijk schetste hoe kunstenaars aan alle fronten hun ervaring met die oorlog in hun kunst uitdrukten.

Kees Bangma voerde een barones uit Veenklooster op. Hij gaf de luisteraars daarmee een primeur, want het verhaal kwam uit zijn nieuwe boek, ‘ Ver van het front’, dat 11 november verschijnt. Heel bijzonder waren ook de handgeschreven dagboeken, die Andreas Schelfhout de bezoekers liet zien. Ze waren van een tante van zijn vrouw en gaan over Duitse oorlogskinderen in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Ook Piter Buruma en Elly Kuipers wisten hun gehoor te boeien met hun verhalen over Friese oorlogservaringen en de rol van de oorlog bij de ontwikkeling van plastische chirurgie.

Wâldsang-muzikanten verhoogden de sfeer
De verhalen werden omlijst met muziek. Muzikanten van de Wâldsang uit Buitenpost zorgden daarmee voor extra sfeer in de huizen. Met hun muziekinstrument of met hun zang sloten zij naadloos aan op de tijden waarin de verhalen speelden. Bezoekers kijken terug op een sfeervolle middag vol verhalen en muziek in het decor van een mooi dorp waar zij gastvrij ontvangen werden bij bewoners thuis.

Dorpsinitiatief
‘Aldwâld op’e Praatstoel’  is een initiatief van inwoners van Oudwoude in combinatie met Doarpsbelang Aldwâld en met ondersteuning van de gemeente DDFK. De tocht is onderdeel van LF2018 | Leeuwarden – Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa.

Foto’s Henk Bos

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button