HoofdnieuwsRegionaal

Ideeën LC-leerlingen op tafel bij centrumwerkgroep Buitenpost

BUITENPOST – De herinrichting van het centrum van Buitenpost krijgt ook een inbreng van scholieren. In samenwerking met de gemeente Achtkarspelen en het bedrijfsleven hebben leerlingen van het Lauwers College zich bij ‘een levensechte opdracht’ gestort op ideeën voor een aantrekkelijker winkelhart. Deze komen op tafel bij de werkgroep die zich bezighoudt met de reconstructie.

Het Buitenposter centrum staat aan de vooravond van een grondige opknapbeurt. De plannen hiervoor worden momenteel nader uitgewerkt. Meer groen, meer sfeer en gezelligheid, meer terrassen, extra publiekstrekkers en het weren van auto’s uit het winkelhart; het is een greep uit de suggesties die twee mavo-3-klassen van het Lauwers College voor een mooier centrum hebben bedacht.

De ideeën werden dinsdagmiddag gepresenteerd op maquettes en moodboards. Middels pitches legden de leerlingen hun plannen voor aan projectleider Jan de Boer van Achtkarspelen en André Beeksma van de brancheorganisaties bouw, infra en groen. Beiden toonden zich enthousiast over wat ze voorgeschoteld kregen. ,,Het is hartstikke mooi én knap wat hier is gepresteerd.”

De Boer vertelde de scholieren dat hun ideeën grotendeels overeenkomen met de plannen die al in de centrumvisie zijn opgenomen. ,,Die bevestiging is alleen maar positief”, aldus De Boer, die alle maquettes en moodboards meeneemt naar het overleg met de werkgroep. ,,Dit laat ik zeker zien. En wie wil aanschuiven om mee te denken in de werkgroep, is van harte welkom”, zo luidde z’n uitnodiging richting de leerlingen.

Met de centrumopdracht speelt het Lauwers College alvast in op toekomstige ontwikkelingen. Met ingang van medio 2024 zijn scholen verplicht om in de bovenbouw van de mavo/tl een praktijkgericht vak als examenvak aan te bieden. Projectmatig vakoverstijgend onderwijs met ‘opdrachten van buiten’ is daar een onderdeel van.

Bij het leggen van de verbindingen is een belangrijke rol weggelegd voor het samenwerkingsverband FIKS tussen onderwijsveld, bedrijfsleven en overheid. De Boer en Beeksma zien het grote belang van de koppeling. ,,Er moet wat gebeuren. Het is maatschappelijk zeer verantwoord om dit te doen.”

Dit kan u ook interesseren

Back to top button