EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Zevende Noordelijke bodemvondstendag trekt veel bezoekers

BUITENPOST – Zaterdag werd er van 10:00 uur tot 17:00 uur de 7e Noordelijke bodemvondstendag gehouden in het IJstijdenmuseum in Buitenpost.

Er kwamen deze dag meer dan 150 bezoekers met hun vondsten naar Buitenpost. Alle detector amateurs uit Noord Nederland waren die dag welkom met hun vondsten die zij of met een detector of op een andere wijze hadden gevonden. Ook alle amateur archeologen waren van harte welkom met hun bodemvondsten.

Een deskundige jury beoordeelde deze dag alle vondsten. Determinatie van de vondsten en een schatting van de waarde ervan werd door deskundigen op het terrein van bodemvondsten en archeologie gegeven aan de aanbieders. Voor de bezoekers was er een grote expositie van een aantal gerenommeerde detectorspecialisten met schitterende bodemvondsten. Ook vonden er demonstraties plaats met metaal detectoren. Het topstuk dat de deskundigen voor deze dag uitkozen was een in de gemeente Achtkarspelen gevonden muntstuk dat een Rozennobel wordt genoemd. De munt werd gevonden door Wietse Veenstra uit Augustinusga en werd in het jaar 1600 in Utrecht geslagen.

In en om het museum hield het detectorbedrijf de Trye Stinzen uit Kollumerzwaag demonstraties met detectoren en tijdens de dag verloten zij een detector waarvan ze de opbrengst bestemden voor de nieuwbouw van het IJstijdenmuseum. De detector werd gewonnen door de 10 jarige Lena Bloemhof uit Surhuisterveen. Het meisje is ondanks haar jonge leeftijd al heel veel te vinden bij zoektochten op de velden en heeft al een aardige verzameling van haar vondsten aangelegd.

In de voorgaande jaren kwamen op de bodemvondstendag al schitterende vondsten van prachtige muntschatten, bronzen beeldjes en prachtige geslepen Neolitische bijlen op tafel. De Bodemvondstendag geniet een brede bekendheid in Noord Nederland.

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button