HoofdnieuwsRegionaal

Ilse Leffring nieuwe kinderburgemeester van Noardeast-Fryslân

KOLLUM – Ilse Leffring (10) uit Dokkum van CBS De Regenboog is de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân. In totaal meldden 22 kinderen zich aan voor deze functie. Na een tussenronde bleven er 7 kandidaten over voor de eindronde van de verkiezing kinderburgemeester die op woensdag 3 november is gehouden. Daar kwam Ilse Leffring als winnaar uit de eindstrijd. Donderdagavond 4 november is  Ilse benoemd door de gemeenteraad en door burgemeester Johannes Kramer geïnstalleerd.

Maar liefst 22 enthousiaste leerlingen uit de gemeente Noardeast-Fryslân hadden zich aangemeld om  de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân te worden. Het gaat om leerlingen uit groep 7 van de basisschool. Uit de dorpen hadden zich 13 leerlingen aangemeld en uit de stad Dokkum waren er 9 aanmeldingen gekomen.

Veel aanmeldingen en tussenronde
Omdat er zoveel aanmeldingen waren, kon niet iedere kandidaat worden uitgenodigd voor de eindronde verkiezing kinderburgemeester. Daarom is er eerst een tussenronde gehouden. Aan de kandidaten is gevraagd een kort filmpje te maken over wat zij graag anders willen voor een leuke toekomst in hun dorp of stad. De jury, bestaande uit burgemeester Johannes Kramer, voormalig kinderburgemeester Marije Adema, buddy Fenny Reitsma-Hazelhoff en de gemeenteraadsleden Manon van der Meij en Johan Talsma, hebben vervolgens 7 kandidaten uitgekozen die mee mochten doen aan de eindronde.

Verkiezing

Op woensdagmiddag 3 november was de eindronde verkiezing kinderburgemeester in de raadszaal van het gemeentehuis in Kollum. De 7 enthousiaste kandidaten gaven allemaal een korte presentatie waarin zij aangaven waarom zij geschikt waren om de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân te worden. De jury heeft vervolgens drie kandidaten uitgekozen die door mochten naar de finaleronde. De drie finalisten kregen ter plekke een opdracht om een korte presentatie te geven over een onderwerp. Na deze finaleronde maakte juryvoorzitter Manon van der Meij de winnaar bekend.

Benoeming en Installatie

Op donderdagavond 4 november heeft de gemeenteraad in zijn vergadering It Beslút Ilse benoemd tot kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân. Daarna heeft burgemeester Johannes Kramer Ilse officieel geïnstalleerd. Dit gebeurde door het afnemen van een belofte en het omhangen van de ambtsketen van de kinderburgemeester. De nieuwe kinderburgemeester wordt benoemd tot de zomer van 2023.

Wat ging er aan vooraf? 

Alle basisscholen van de gemeente Noardeast-Fryslân hebben een speciaal lespakket ontvangen, met daarin o.a. aanmeldformulieren voor leerlingen, posters en lesmateriaal. Een aantal raadsleden hebben op verschillende scholen gastlessen gegeven over de (gemeente)politiek en het werk dat raadsleden doen.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button