HoofdnieuwsRegionaal

Ingetogen dodenherdenking in Ee

EE – Namens de 4 mei commissie las mevr. Rigtje Borger een indrukwekkend stuk voor over het verleden en het heden. Elk jaar worden de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vrede operaties zijn omgekomen.

Sinds 2006 is CBS “De Gearing” uit Ee officieel erkend als adoptieschool voor het grafmonument van Dokter Jarl Ruinen die bij de grote kerk in Ee ligt begraven. Met nog 19 anderen werd Ruinen eind januari 1945 gefusilleerd in Dokkum door de bezetter.

Mevr. Borger benadrukte dat we als mensen elkaar moeten helpen en geen wrok of haat mogen koesteren tegen andere bevolkingsgroepen. Een gevaar wat in de jaren 40-45 een hele bevolkingsgroep op de vlucht deed slaan. Het dorp Ee was in die jaren nauw betrokken met het opvangen en herbergen van joodse vluchtelingen.

Net voor acht uur werd de “last post” geblazen en na de klokslagen van acht uur werden twee minuten stilte in acht genomen. Daarna klonken de twee bekende coupletten van het Wilhelmus. De kinderen van de Gearing legden een bloemstuk en werkjes geplaatst op een krans, bij het graf van dr. Ruinen, en lazen gedichtjes voor. Familieleden van dhr. Ruinen, die naar Ee gekomen waren voor de herdenking, werden bedankt voor aanwezigheid.

Foto’s Burt Sijtsma – FotoBuKro.nl

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button