HoofdnieuwsRegionaal

Ingezonden: Afgewogen zondagsrust

KOLLUM – Donderdag beslist de gemeenteraad van Kollumerland over de openstelling van winkels op zondag. En omdat het college van burgemeester  en wethouders niet van half werk houdt, geldt de openstelling  direct voor alle zondagen voor alle winkels vanaf 12.00 uur tot 18.00 uur in de hele gemeente. Ondanks protesten van vele inwoners en grote aarzelingen bij het overgrote deel van de middenstand.

Wat drijft het college?

‘We moeten wel, want buurgemeenten doen het ook,’ zeggen B en W. Hoezo? Onlangs maakte Achtkarspelen bekend vast te houden aan zondagsrust. Ook partnergemeente Ferwerderadiel heeft geen plannen voor zondagsopenstelling, evenmin als Dantumadiel. Smallingerland houdt de winkeldeuren dicht en ook in de gemeente Zuidhorn is er geen discussie. Dokkum kent koopzondagen en opening van supermarkten op zondagmiddag. Ook in Burgum is dat het geval. Maar dat is veruit de minderheid van de omliggende gemeenten. Conclusie: als het om navolging van buurgemeenten gaat dan heeft behoud van zondagsrust in Kollumerland de beste papieren.

‘We zijn een watersportdorp,’ zegt het college. ‘Passanten moeten hun boodschappen kunnen doen in Kollum.’ Nu wil het geval dat varende toeristen meestal wel enige voorraad aan boord hebben. Ze zullen niet op de laatste broodkruimel de haven van Kollum binnen tuffen. Goede communicatie over openingstijden van winkels bij de haven is belangrijk. ‘Dan vaart de toerist Kollum voorbij,’ zeggen B en W. Dat lijkt ons stug. Kollum is prachtig en heeft toeristische aantrekkingskracht die hopelijk verder gaat dan een open winkeldeur. Als daarover twijfel bestaat, dan moeten we ons serieus achter de oren krabben of de euro’s die we in Kollum watersportdorp investeren wel een zinvolle besteding van gemeenschapsgeld is.

Uit allerlei onderzoeken is  gebleken dat verruiming van openingstijden niet leidt tot extra bestedingen. Misschien in het begin, maar na verloop van tijd stabiliseert het zich. Zeker als gemeenten als dwazen achter elkaar aanhollen in de waan van de dag. Dan wordt de zondag een verlengstuk van de zaterdag.

Wij geloven in het ritme van de week, zoals die door onze Schepper is gegeven. Zes dagen werken om op de zevende dag te rusten en te genieten. Om op te laden en aandacht voor elkaar te hebben.

‘Ik kies mijn eigen rustdag wel,’ zeggen voorstanders van de winkelopening op zondag. Maar juist het collectieve van de zondag als rustdag heeft bijzondere waarde. Dat collectieve karakter stelt ons in de gelegenheid elkaar te ontmoeten. Ook die 17 jarige dochter die als vakkenvuller bijverdient kan mee naar pake en beppe. Dat is nog maar de vraag als de winkels op zondag open zijn.

In onze jachtige en langs elkaar heen snellende maatschappij is dat een waarde waar we o-zo-zuinig op moeten zijn.  Het is zomaar verdwenen en het komt niet terug.

Voor ons is het geen vraag wat we donderdag stemmen. Wij zijn tegen de openstelling van winkels op zondag.

Klaas de Jager en Margreet van der Molen
ChristenUnie Kollumerland c.a.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button