HoofdnieuwsRegionaal

Ingezonden: Postuum aanvraag ereburgerschap Foekje Dillema

KOLLUM – Wat Foekje Dillema uit Burum heeft meegemaakt als mens en sporter is met geen pen te beschrijven. Zondag j.l. was er een herhaling van de documentaire over Foekje Dillema bij “Andere tijden sport”.

Na 70 jaar is er nog steeds veel belangstelling over het onrecht wat haar is aangedaan en het houdt mij steeds bezig. In de afgelopen jaren is er heel veel over gepubliceerd en er zijn diverse initiatieven geweest om haar te eren.

Jaren geleden heeft de gemeenteraad van Kollumerland c.a., ingestemd om een bijdrage te verlenen voor een monumentje in Burum. Het is trouwens prachtig geworden.

Ook dit jaar is er een prachtig monument, gemaakt door Ids Willemsma, onthult bij atletiekvereniging Leonitas in Leeuwarden.

Ook heeft Bonne Stienstra, bij zijn afscheid als columnist van de LC, nog  aandacht geschonken aan het onrecht van Foekje.

Ieder jaar zijn er de “Fanny Blankers-Koen games” in Almelo en ieder jaar denk ik dan aan Foekje. Jan Blankers, de man van Fanny, heeft er voor gezorgd dat Foekje levenslang werd geschorst. Foekje was de grootste bedreiging van Fanny. Eigenlijk zouden deze games “de Foekje Dillema games” moeten heten.

Tijdens het afscheid van mij in januari 2018 van de gemeenteraad van Kollumerland c.a. heb ik alle collegeleden nog enkele opdrachten meegegeven voor onze mooie gemeente. Een van de opdrachten was gericht aan wethouder Jelle Boerema (VVD), om postuum het ereburgerschap van Kollumerland c.a. aan Foekje Dillema te verlenen. Het bleef lang stil en daarom heb ik zelf de aanvraag in juni 2018 ingediend.

Vorige week kreeg ik een reactie van het college: “wij stellen vast dat er geen sprake is van postuum verlenen, evenmin dat mevrouw Dillema een reeks van jaren zich verdienstelijk gemaakt heeft voor de gemeente”. Jammer dat het college van Kollumerland c.a. zo “koud” reageert en kan zich waarschijnlijk niet verplaatsen in de mens en sporter Foekje Dillema.

Onze gemeente vervalt op 1-1-2019 en dit was een mooi gelegenheid om Foekje nog een keer te eren. Foekje was een bijzonder mens en sporter en door politieke spelletjes is zij zelfs Olympische medailles mis gelopen. Een definitief eerbetoon was op zijn plaats geweest voor wijlen Foekje Dillema en haar nabestaanden.

Sjoerd Keizer

Triemen

Dit kan u ook interesseren

3 reacties

  1. In kende al lang het verhaal maar niet de waarheid. Foekje was een vrouw met een “hormonaal mazzeltje”. Ik vind dit postuum eerbetoon niet ver genoeg gaan. Door heel Nederland kom je de naam Fanny Blankers-Koen tegen bij Sporthallen, sportverenigingen e.d. Vind in ieder geval dat de naam Blankers geschrapt moet worden. Beter nog de gehele naam vervangen door Foeke Dillema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button