HoofdnieuwsRegionaalSport

Initiatiefgroep ziet kansen voor zwembad de Kûpe

BUITENPOST – Initiatiefgroep ‘Behoud de Kûpe’ ziet kansen om het zwembad in Buitenpost nog 5 jaar open te houden Dit schrijft de initiatiefgroep in haar adviesrapport ‘Behoud zwembad de Kûpe 8k’. Zij adviseert de gemeente om deze vijf jaar te gebruiken om een nieuw zwembad in of nabij Buitenpost te realiseren. De initiatiefgroep heeft hierover al verkennende gesprekken gevoerd met geïnteresseerde marktpartijen.

De initiatiefgroep stelt voor een zelfstandige stichting op te richten die het zwembad beheert. Door inzet van vrijwilligers, gebruik van duurzame energie en alleen het hoogst noodzakelijke onderhoud uit te voeren kan geld worden bespaard. De initiatiefgroep verwacht dat een jaarlijkse gemeentelijk subsidie nodig is van € 168.100.

De initiatiefgroep adviseert de gemeente om zeer snel een besluit te nemen. Zo kan de continuïteit van de zwemlessen en andere activiteiten gewaarborgd blijven. Om de overgang te begeleiden wordt geadviseerd een ter zake kundige organisatie in te huren. De initiatiefgroep wil betrokken blijven als begeleidingsgroep.

Het college legt het advies van de initiatiefgroep voor aan de gemeenteraad. Wethouder Marten van der Veen is vol lof over het werk van initiatiefgroep ‘Behoud de Kûpe’: “Dit plan is betocht troch partijen út de mienskip dy’t harren ferantwurdlikheid nimme. Ik bin tige wiis mei dit inisjatyf. Wy siikje noch nei de finansjele dekking foar dit plan. Ek wurdt noch sjoen nei mooglike oare alternativen.”

Initiatiefgroep ‘Behoud de Kûpe’ is tot stand gekomen op initiatief van Plaatselijk belang Buitenpost en Zwem- en Waterpoloclub PWC. De groep bestaat uit inwoners van Buitenpost en gebruikers van zwembad de Kûpe. De groep is ontstaan nadat een aanbesteding van een nieuw 25-meterbad in Buitenpost in 2012 om financiële redenen op niks uitliep.

Momenteel wordt de Kûpe geëxploiteerd door Sportfondsen Achtkarspelen NV. De gemeenteraad heeft in 2011 besloten om de bijdrage aan het huidige zwembad de Kûpe in Buitenpost te beëindigen. Het zwembad is sterk verouderd en de kosten voor onderhoud en exploitatie zijn niet meer op te brengen voor de gemeente. Wanneer er niets aan de huidige situatie veranderd dan wordt het zwembad per 31 december 2013 gesloten.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button