Invicta-publiek in eindfase door het dolle heen

KOLLUM – Afgelopen zaterdag stond er weer een zware wedstrijd op het programma. De oranjehemden moesten het opnemen tegen Oranje Zwart uit Zwolle. De vorige ontmoeting werd verloren met 19-6. Invicta had toen een erg zware avond en de Zwollenaren wonnen toen dik terecht. Vorige week werden verrassend de eerste punten gepakt, zoals de trouwe lezer wel weet, tegen DFD.

Dat was een goede wedstrijd en Invicta kon afgelopen zaterdag  met opgeheven hoofd het veld instappen. Men wist alleen niet wat men vandaag moest verwachten. De vorige wedstrijd was een lange heer met krullen erg belangrijk in de opbouw, dat moest in de gaten worden gehouden. Invicta stelde op om 15.15. De tegenstander bleef eerst rustig aan de kant staan en paste hun opstelling aan aan de spelers van Invicta. Van onderschatting was dus geen sprake. Het zou een spannende middag worden……

Invicta begon met Arjen Coenrady, Mirjam Ellens en Wilma Grijpma en Ruurd Meindertsma in de aanval. Het duurde vijf minuten voordat Arjen Coenrady de score opende, hij rondde een kansje af naar een goede doorbraak van Ruurd Meindertsma. Oranje Zwart gaf antwoord en scoorde van afstand. Arjen Coenrady werd behoorlijk op de proef gesteld en moest deze avond vol aan de bak. De lange heer was, zoals voorspeld, belangrijk in de opbouw en Invicta kon dit moeilijk ontregelen. De score ging gelijk op en via een snelle doorbraak van Mirjam Ellens kwam Invicta weer op  3-3 maar daarna liet OZ zien dat ze niet voor niets door de sneeuw naar Kollum waren gekomen.

Ze zetten extra gas erbij en Invicta kon dit niet volgen. De Zwollenaren kwamen op voorsprong en liepen uit naar 4-6. Arjan Kieviet was deze avond belangrijk en scoorde 5-6 en de 6-6. Dit kunstje zou hij later weer vertonen en was het hoogtepunt van de avond. Toch was OZ iets beter in de opbouw en de ploeg liep uit naar 6-8. Jettie Hoekstra scoorde weer een van haar beruchte “12 meter- doelpunten “ en Invicta kon weer de aansluiting zoeken met een stand van 7-8. Ruurd Meindertsma kreeg vlak voor rust weer een strafworp tegen, 7-9 . Hij had het verdedigend niet altijd even gemakkelijk deze avond. In de rust werd gezegd dat de inzet weer goed was maar dat de foutjes eruit moesten. De ploeg straalde in de rust ook weer enthousiasme uit en had zin om de tweede helft  er weer vol  voor te gaan.

Feit was wel dat ook de tweede helft een zwaar gevecht zou worden.  Oranje Zwart scoorde direct na de rust maar het lukte OZ niet om echt los te komen. Daar kwam verandering in nadat Invicta de 10-11 had gescoord. In deze fase lukte het de Kollumers niet tot een goede afronding te komen, ballen van Mirjam Ellens vlogen uit de korf en Invicta kwam er in deze fase niet aan te pas. Het leek alsof de Zwollenaren de wedstrijd naar zich toetrokken. De ploeg kwam op een 10-14 voorsprong. Gelukkig scoorde Invicta nog van verre afstand, de inhaalrace moest nou echt beginnen om er nog wat van te maken met nog een 13 minuten op de klok. Maar niets bleek minder waar. Het was Oranje Zwart die de wedstrijd die ook nu weer het voortouw nam.

Coach Siemen Spoelstra moest wat doen en bracht Bernard Kamperman in het veld. Dit baatte niet want OZ kwam ondanks de wissel via een uitstarter op een 11-16 voorsprong. Folkje Tjalsma maakte met haar zuivere schot de 12-16 met nog acht minuten op de klok. Bernard Kamperman, voor de afvang in het veld gebracht, deed ook van zich spreken door van verre afstand te scoren 13-16. Het publiek genoot en liet van zich horen. De thuisploeg voelde zich gesterkt en zette nog even aan. Even daarna werd er een strafworp gegeven. Bernard Kamperman mocht op de stip plaatsnemen. Hij faalde niet en Invicta kwam zelfs op 14-16 na zevenenvijftig minuten gespeeld te hebben. Invicta realiseerde zich dat ze misschien nog een stunt uit konden halen. Arjan Kieviet stond op en nam de ploeg op sleeptouw. Hij scoorde een kans achter de korf.

Het was een fase waarin veel  gebeurde, beide ploegen knokten voor wat ze waard waren. Invicta onderschepte weer de bal door hard te werken in de verdediging. Arjan Kieviet gaf aan dat hij veel vertrouwen in zijn schot heeft door weer een aantal kansen te nemen. Door goed steunend werk kon hij in stelling worden gebracht. Hij nam zijn bekende rustmoment voor het schot en schoot de bal erin. Het publiek leefde op en stond op de banken. Er werd gewisseld maar al snel blies de scheidsrechter af voor het einde van de wedstrijd. De ploeg had dezelfde euforie als de week ervoor en het punt voelde als een overwinning.

Weer pakten de oranjehemden een punt en ze waren erg blij. Toch is het de vraag wat nu het werkelijke korfbalniveau is van deze ploeg. Hebben de Kollumers de eerste wedstrijden ondergepresteerd of ontstijgen de Kollumers zichzelf de laatste weken ? U kunt het zelf beoordelen. Op 9 februari 2013 speelt Invicta 1 thuis tegen Ritola om 16.15.