HoofdnieuwsRegionaal

Inwoners Warfstermolen bij NAM boring op bezoek

WARFSTERMOLEN – Woensdagavond 23 september hebben omwonenden de NAM boorinstallatie bij Warfstermolen bezocht. In twee groepen gingen de bezoekers over het boorterrein. De omwonenden waren onder de indruk van de boortechniek.

De inwoners kregen uitleg over het boorproces en een rondleiding op het boorterrein. De tijdelijke boorinstallatie is de afgelopen week opgebouwd en zal in de komende dagen starten met de boorwerkzaamheden. De boring gaat naar een diepte van zo’n 3000 meter om te onderzoeken of er voldoende aardgas zit in dit kleine veld. Op de locatie bij Warfstermolen wordt al enkele jaren gas gewonnen. Dit is de derde boring vanaf deze locatie.

Eerst kregen de bezoekers een korte presentatie over aardgaswinning. Het gasveld bij Warfstermolen behoort bij de 175 kleine gasvelden in Nederland. Deze velden zijn vaak een paar duizend keer kleiner dan het grote Groningen-veld. Alle kleine velden in Nederland zorgen gezamenlijk voor zo’n 30% van het Nederlandse aardgas. De tijdelijke boorinstallatie bij Warfstermolen reist constant door Nederland om deze kleine velden aan te boren. Naar verwachting wordt een klein veld aangetroffen van een kwart miljard m3 aardgas. Hoewel het een klein veld is, is dat voldoende aardgas om Fryslan zo’n 10 maanden van energie te voorzien.

Ook werd uitleg gegeven over bodemdaling en aardbevingen. De kans op aardbevingen heeft onder meer te maken met de omvang van het veld en de samenstelling van de diepe ondergrond. Omdat de velden in Fryslân klein zijn, is er een zeer kleine kans op aardbevingen.

De bezoekers waren onder de indruk van de techniek. Hoe kun je zo precies het ondergrondse doel op 3000 meter diepte bereiken? Waarom gaan de werkzaamheden dag en nacht door? De boring bij Warfstermolen is over ongeveer twee maanden gereed en kan gestart worden met de winning. Dan wordt op de locatie een kleine unit geplaatst, ter grootte van een fietsenschuur.

Foto NAM

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button