HoofdnieuwsRegionaal

Jonge politici uit Kollumerland met elkaar in debat

KOLLUM – Wat wil je aan de politiek meegeven, vroeg Hendrikje Talsma van RTV Noordoost Fryslân zaterdagavond aan twee jonge Kollumers in jeugdsoos De Kelder. ‘Het jeugdhonk moet vaker open’, was het antwoord. ‘O ja, en we moeten vanaf 16 jaar weer kunnen drinken’. Met het eerste verzoek konden de jonge politici die zaterdag meededen aan het Kollumer jongerendebat wel meegaan.  Maar de leeftijd voor drankgebruik omlaag? ‘Jullie vinden dit niet leuk, maar het is beter om drank te laten staan tot je 18 bent’, hield Anne Marije Pompstra (CDA) de jongeren voor.

Al met al werd het toch nog een geslaagd jongerendebat zaterdagavond in de Kelder in Kollum. Niet in de laatste plaats omdat de jonge debaters serieus met elkaar in gesprek gingen onder leiding van Hendrikje Talsme . Ze spraken met elkaar ondermeer over de noodzaak van nieuwbouw van scholen, de rol van de gemeente bij het aanjagen van de economie, het rookverbod in de horeca en het samengaan van christelijk en openbaar onderwijs. Aan debat deden Wibo Feenstra, Anne Marije Pompstra (CDA), Anne Koster (VVD) Marco Keizer, Kevin Merkus (PvdA) Warna de Jager (ChristenUnie) en Frâns Boersma (FNP) mee.

De jongerenwerker moest  enige moeite doen de jongeren erbij te betrekken. Na enig aandringen kwamen twee durfals naar voren om als spreekbuis te dienen voor de ruim twintig aanwezige jongeren. Dat er gemeenteraadsverkiezingen zijn aanstaande woensdag was hen nog niet opgevallen. ‘Maar we mogen ook nog niet stemmen’, verklaarden ze.

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button