HoofdnieuwsRegionaal

Prachtig optreden jongenskoor Dzvinochok uit Kiev tijdens Maartenkerkconcert

KOLLUM-  Zondagavond trad het jongenskoor Dzvinochok uit Kiev ( Oekraïne )samen met Wâldbrass op in de Maartenskerk in Kollum. Hier zong het jongenskoor vele  liederen uit hun repertoire.

Het jongenskoor Dzvinochok (klokje) bestaat uit ca 45 zangers, verdeeld over sopranen en alten (ongeveer 30 jongens in de leeftijd van 10 tot 14 jaar) en tenoren en bassen (ca 15 mannen tot een leeftijd van ongeveer 40 jaar. Ze krijgen in Kiev een gedegen zangopleiding op een koorschool. Het koor wordt begeleid door dirigent (Ruben Tolmachov), en tweede dirigent (Zana Bugai). Beide dirigenten nemen ook vocaal deel aan een concert. Tevens is er een pianiste, hoewel het koor overwegend zonder begeleiding zingt.

De afgelopen ca 15 jaar komen ze ieder jaar (meestal in november) naar Nederland om hier concerten te geven. Hun repertoire bestaat uit Russisch Orthodoxe kerkmuziek, volksmuziek uit Oekraïne, negrospirituals, westerse en Amerikaanse muziek. Het doel is om de muziek uit Oost Europa hier te promoten en de jongens kennis te laten nemen van andere culturen.

Het is voor de jongens een soort vakantie, hoewel het geen negatief effect mag hebben op hun schoolprestaties. Voor de meeste mannen onder hen is het geen vakantie. Vrijwel allemaal hebben ze een baan. Sommigen zijn beroepszanger of -musicus.

 

 

 

Foto’s  Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button