Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Kademuren en brug Koornmarkt Dokkum worden grondig hersteld

DOKKUM – Herstel is noodzakelijk De kademuren langs het Nauw van de Koornmarkt in Dokkum zijn in een slechte staat en ze moeten worden opgeknapt. Tijdens het onderzoek van de kademuren werd duidelijk dat de brug ‘Lytse Pyp’ (Aalsumerpoort – Oostersingel) ook in een slechte staat verkeert. Er is onder andere betonrot in de brug aangetroffen. Om deze schade te kunnen verhelpen, moet de brug compleet worden vervangen. Dat is belangrijk voor de draagkracht van autoverkeer op de brug.

Ook de bestaande bomen moeten worden vervangen. De wortels van de huidige boomsoort brengen namelijk relatief veel schade toe aan de kade en drukken de verhardingen op. Daarom komt er een geschiktere boomsoort voor in de plaats van voldoende grote en met goede ondergrondse groeiomstandigheden. Volgens de planning wordt in januari 2015 via een aanbestedingsprocedure een aannemer gekozen.

Planning werkzaamheden
Om het brugdek van de brug ‘Lytse Pyp’ te kunnen verwijderen, moeten eerst de kabels en leidingen van de nutsbedrijven worden omgelegd. Dit gebeurt in de periode januari tot en met maart 2015. In de periode september tot en met december 2015 worden dan de kademuren Koornmarkt en de brug ‘Lytse Pyp’ aangepakt. In de planning wordt zo rekening gehouden met andere werkzaamheden en evenementen in de binnenstad die in 2015 plaatsvinden.

Kosten
De gemeenteraad heeft in oktober 2014 besloten € 1.420.000,- beschikbaar te stellen voor het vervangen van kunstwerken. In dit bedrag zit € 550.000,- voor de brug ‘Lytse Pyp’ en € 600.000,- voor de kademuren van de Koornmarkt.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button