HoofdnieuwsRegionaal

Kamer roept minister Blok op om te komen met versterking krimpbeleid

KOLLUM – Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst heeft woensdag 5 november nog geen besluit genomen om Noordoost Fryslân aan te wijzen als krimpregio. Kamerleden hebben de minister echter gevraagd om versterking van het krimpbeleid. Het toewijzen van Noordoost Fryslân als krimpregio wordt voorgesteld in de initiatiefnota ”Krimp biedt ruimte voor groei” van Kamerlid Albert de Vries en het rapport “Grenzen aan de Krimp’’ van het Team Midterm Review Bevolkingsdaling. Beide rapporten werden vandaag voor de eerste keer behandeld in de algemene commissie voor Wonen en Rijksdienst. Burgemeester Marga Waanders: ‘We zijn voor vandaag tevreden met deze uitkomst. De roep vanuit de Kamer om nadrukkelijker en meer steun vanuit het Rijk is duidelijk. De minister beweegt in de goede richting.’

Het voorstel om Noordoost Fryslân aan te wijzen als krimpregio kreeg steun van SP, PvdA en CDA. De minister gaf aan meer tijd nodig te hebben om na te gaan wat de gevolgen zijn als er een andere ordening komt van krimp- en anticipeerregio’s. Eerder gaf de minister aan het aantal krimpregio’s niet uit te willen breiden. Vanmorgen zei hij dat standpunt te heroverwegen. In december komt de minister met een inhoudelijke reactie op de beide rapporten. In november heeft hij nog een gesprek met de anticipeerregio’s, waaronder Noordoost Fryslân.

 

De zes gemeenten in Noordoost Fryslân willen een sterkere ondersteuning van het Rijk in de vorm van menskracht, middelen en instrumenten. Om dit te benadrukken was een delegatie van bestuurders uit Noordoost Fryslân bij de commissievergadering in Den Haag aanwezig.

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button