HoofdnieuwsRegionaalVideo's

Kamer wil opheldering over Amerikaanse apparatuur in Burum (video)

BURUM – Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft eigen apparatuur om satelliet-informatie op te vangen in het Friese dorp Burum. Die apparatuur is – op afstand of op locatie – alleen toegankelijk voor Amerikaanse staatsburgers met speciale toegang. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie wordt Burum gebruikt voor militaire inlichtingen. Maar de Tweede Kamer twijfelt of er niet meer gebeurt. Een meerderheid wil opheldering van minister Hennis van Defensie.

Op het satellietstation in Burum is onder andere de Nationale Sigint Organisatie, de NSO gevestigd. De NSO valt onder het ministerie van Defensie en vergaart inlichtingen uit telecommunicatie voor de MIVD en de AIVD. De andere helft van het terrein in Burum is van het internationale bedrijf Inmarsat. Op dit commerciële deel van het satellietgrondstation staat de apparatuur van de Amerikaanse Defensie.

Nieuwsuur heeft meerdere contracten gevonden tussen het Amerikaanse ministerie van Defensie en de Amerikaanse bedrijven Viasat en Northrop. Via de contracten wordt opdracht gegeven voor upgrades van software voor de eigen apparatuur in Burum. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie bevestigt dit: “Het ministerie van Defensie heeft zijn eigen satellietgrondstation-apparatuur geïnstalleerd op het Nederlandse grondstation om zo aan te kunnen sluiten op een satelliet die landt in Burum. Het Amerikaanse leger betaalt huur – zogeheten telehousing – om onze apparatuur in Burum te kunnen plaatsen en om satellietservice te ontvangen.”

De Amerikanen gebruiken de apparatuur bijvoorbeeld om voor het monitoren van de eigen troepen tijdens missies. Defensiedeskundige Ko Colijn: “Als de Amerikanen in Irak of Afghanistan iets doen, dan willen ze precies weten wie waar zit. En dat is informatie die in de hoofdkwartieren in de VS bekend moet zijn. Dat kan niet rechtstreeks gecommuniceerd, dat gaat weer via die satellieten, dus logistiek is dit vrij belangrijk.”

Burum blijkt inderdaad een belangrijke schakel in het Amerikaanse militaire netwerk te zijn. In een document op de website van de Amerikaanse overheidsdienst GSA staat: “Het United States Government Network van Inmarsat verschilt van commerciële netwerken in ontwerp, gebruik en gebruikers. Het netwerk wordt exclusief beheerd door één Amerikaans bedrijf en enkel bediend door Amerikaanse staatsburgers met een speciale clearance. USGN grondstations bevinden zich in Hawaï en Nederland.”

Via welk bedrijf de satellietdiensten in Burum precies verlopen is onduidelijk. Het Amerikaanse ministerie van Defensie en Inmarsat weigeren daar op in te gaan. “Het is ons beleid niet in te gaan op vragen over specifieke klanten, of dit nu commerciële partijen zijn of overheidsorganisaties. Maar ik kan bevestigen dat we diensten bieden aan vele overheden ter wereld en dat we werken binnen de juridische en regelstellende kaders van ieder land waar we actief zijn,” aldus de verklaring van Inmarsat.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie wil niet ingaan op vragen over de Amerikaanse apparatuur in Burum: “Er staat geen Amerikaanse overheidsapparatuur op het Defensie grondstation. Inmarsat is een commercieel bedrijf op het gebied van satellietcommunicatie. Het is niet aan Defensie om vragen te beantwoorden over wat er gebeurt op bedrijventerreinen in Nederland.”

PvdA, SP, D66, GroenLinks, de ChristenUnie, de Partij van de Dieren en 50PLUS willen van minister Hennis van Defensie weten wat de Amerikanen precies doen met de apparatuur in Burum. Van Raak (SP): ”We moeten weten wat daar gebeurt. Het lijkt er in eerste instantie op dat het gebruikt wordt voor militaire inlichtingen, maar dat weet je dus niet. We hebben de afgelopen tijd gezien dat de Amerikanen elke mogelijkheid aangrijpen om te spioneren en ik wil wel van de Nederlandse regering, met name van minister Hennis van Defensie weten wat de Amerikanen uitspoken en wat onze betrokkenheid daarbij is.”

Ko Colijn: “Als de overheid werkelijk greep wil hebben op wat andere landen hier doen en in het vitale en hele delicate veiligheidssegment, dan zou de overheid dat precies in kaart moeten brengen. Maar ik denk dat de overheid dat niet meer doet en ik denk dat wij in dat opzicht ook wel allang niet meer soeverein zijn. Wij delen onze  veiligheidsverantwoordelijkheid helemaal met andere landen.”

[iframe width=”560″ height=”340″ src=”https://nos.nl/embed/?id=v:597037″]

Foto’s Fokke Jongsma Video Nieuwsuur

Dit kan u ook interesseren

Eén reactie

  1. Dit hele verhaal speelt al vanaf 2005 ,maar er word steeds meer duidelijk/onduidelijk wat ze daar aan het rommelen zijn
    Vanaf het eerste begin lopen we al te vragen waarom dit hele Defensie gedoe niet bij de Kazerne in het Lauwersmeer gebied is geplaatst ,het valt ruim binnen de footprint van de schotels en als er calamiteiten ( aanslagen ) plaats vinden zal dat minder snel in de nabijheid van een Kazerne
    Het 2de punt was de privacy van de burgers hoe is die gegarandeerd ,zie het verhaal van Snowden wat hier dus al veel langer speelde ,maar niet werd opgepikt door de Tweede Kamer ,om wat voor rede dan ook zoals onbekendheid van de materie, onderschatting ,kortom ,ach het valt wel mee,nu na al die jaren word er langzaam aan wat meer duidelijk ,maar je gaat vooral niet toegeven dat er iets niet helemaal klopt, anders geeft je toe dat je het niet snapt/onderschat hebt ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button