RegionaalSport

Kampioenschap ’t Fean ’58 uitbundig gevierd

SURHUISTERVEEN – Wat een enorme ontlading zaterdagmiddag op Sportpark De Ketting. Een kleine duizend toeschouwers waren getuige van de boeiende ontknoping in de tweede klasse I. Tegenstander SC Joure weigerde terecht om de zege zomaar cadeau te doen. Immers, de club van voorzitter Roelf Kok had nog een minieme kans om de nacompetitie te halen. Na 90 minuten spelen werden de punten eerlijk gedeeld (2-2) na een wedstrijd waarin de thuisclub de beste kansen had.

Nanne Pieter Lenes, teammanager van SC Joure, was al vooraf duidelijk hoe de Jousters de wedstrijd benaderden. “De kans op de derde periodetitel is miniem maar stel dat de uitslagen zo verrassend zijn dat we bij winst alsnog de periode hadden kunnen pakken. Dan sla je jezelf bij wijze van spreken voor de kop.” Enkele uren later bleek maar weer hoe het kan lopen. SC Veenwouden verslaat VEV ’67, maar degradeert wel rechtstreeks. Alleen VVI voldoet aan de verwachtingen en neemt de derde periodetitel over van de Feanster kampioen.

De technische staf van de blauwhemden had de opstelling iets gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd een week eerder. De youngsters Steef Loopstra en Mark Jager werden op het middenveld geposteerd, Wibo van der Werff en René Mellema kregen een verdedigende opdracht. Minno van der Werff: “Mede hierdoor zat er vandaag weer wat meer voetbal in de ploeg”, stelde hoofdverantwoordelijke Minno van der Werff. Dat klopte helemaal. Voor de pas 18-jarige Mark Jager was het in het begin van de wedstrijd even een kwestie van ‘in de wedstrijd komen’. In het verdere verloop liet Jager bij tijd en wijle zien hoe talentvol hij is. Na ruim vijf minuten spelen was er al een feestje te vieren. Edwin Notebomer scoort wel vaker belangrijke doelpunten en ditmaal was het een heel belangrijke. Steef Loopstra legde de bal panklaar vanaf de achterlijn voor de voeten van Notebomer. Diens inzet was de doelman te machtig en de 1-0 voorsprong werd mat groot gejuich ontvangen door de vele fans. Even later probeerde de uitstekend spelende aanvoerder Jens Hamstra het met een schot in de verre hoek. Doelman Marnix Zandstra redde knap.

De gelijk opgaande wedstrijd zorgde niet veel later ook voor een gelijke stand. Jacob Lubbers torendel hoog boven iedereen uit en kopte fraai binnen, 1-1. Op dat moment een terechte tussenstand en in de wetenschap dat concurrent Kollum het erg moeilijk had met FC Wolvega. Hoewel de thuisclub tot aan de theepauze iets wegzakte kwam het wel weer op voorsprong. Jacob Lubbers kopte een hoekschop uit het strafschopgebied maar Edwin pikte de bal op en bracht Erwin Vos in stelling. Zijn harde inzet was Zandstra te machtig en was het zomaar 2-1. In de resterende tijd hadden de blauwhemden de wedstrijd kunnen beslissen maar twee beste mogelijkheden werden niet verzilverd.

In de tweede helft kwam Franc van der Werff, een andere jeugdspeler, in het veld voor de geblesseerd geraakte Erwin Vos. Het spel golfde op en neer met mindere fases en ook hele goede. Intussen kwam Kollum op een 2-0 achterstand en kwam het kampioenschap ineens wel heel dichtbij. De zenuwen kregen intussen de overhand maar daar leek doelman Hessel Huisman geen last van te hebben. De beste man op het veld voorkwam fraai enkele mogelijkheden voor de gasten. De Jousters speelden voor wat het waard was en dat is prima. Na diverse spelerswisselingen werd het rommelig en vermoeidheid leek een grote rol te spelen bij vooral de Feansters. Tien minuten voor tijd was de spanning helemaal terug. Kollum scoorde de aansluitingstreffer, SC Joure kwam op gelijke hoogte. Marcel van der Niet zorgde voor de 2-2 b stand. Inmiddels was de Feanster dug-out leeggelopen en werd er staand afgewacht hoe dit zou aflopen.

De ontlading begon nog voor de prima leidende scheidsrechter Robert Jager uit Scheemda voor het eindsignaal had gefloten. Kollum kwam op een kansloze achterstand. Even later het eindsignaal en het feest was compleet. Assistent André van der Molen geemotioneerd: “Fantastisch, geweldig. Wat een spanning. Hier leef je de hele week naar toe. Machtig.” Voorzitter Gerard Veenstra deze titel het kampioenschap van het collectief. “Alle egards voor de spelers, de staf en de supporters die de ploeg steeds hebben gesteund.” Het bleef nog lang gezellig op Sportpark De Ketting.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button