HoofdnieuwsRegionaal

Keuringsleeftijd rijbewijs per 2014 van 70 naar 75 jaar

KOLLUM – Als oudere rijbewijsbezitters hoeft u zich vanaf 1 januari 2014 pas vanaf uw 75ste te laten keuren. Nu ligt de keuringsleeftijd op 70 jaar.

Verloopt uw rijbewijs in 2013?

Dan gelden de huidige spelregels: medische keuring als uw rijbewijs afloopt op of na uw 70e jaar. U moet dan een eigen verklaring (EV) met een geneeskundig verslag naar het CBR opsturen. Keuring door een arts is verplicht.

Verloopt uw rijbewijs begin 2014?

En bent u op de datum waarop uw rijbewijs verloopt jonger dan 75 jaar? Dan is het belangrijk of de medische indicator op ja of nee staat.

Medische indicator op ‘ja’ (bij uw vorige rijbewijsvernieuwing moest u een eigen verklaring naar het CBR sturen)

  • Is dat het geval, dan is het belangrijk om op tijd te beginnen. Volgens de huidige regels stuurt u dan een EV met geneeskundig verslag naar het CBR. En gaat u naar een arts voor een medische keuring. Als er extra informatie nodig is om de geschiktheid te beoordelen (bijvoorbeeld van een medisch specialist of rijtest door CBR), loopt u anders het risico dat het rijbewijs niet op tijd verlengd kan worden.
  • Wilt u het risico op niet-tijdige verlenging van het rijbewijs nemen, dan kunt u wachten tot 2014. Vanaf 2014 hoeven mensen die op de datum waarop het rijbewijs verloopt jonger zijn dan 75 jaar, en wiens medische indicator op ja staat, alleen een ingevulde eigen verklaring (de vragenlijst, zonder Geneeskundig verslag) op te sturen naar het CBR. Een keuring door een arts is niet nodig. Het kan wel zijn dat er extra informatie nodig is om de geschiktheid te beoordelen. Bijvoorbeeld van een medisch specialist of rijtest door CBR.

Medische indicator op ‘nee’

Heeft u bij de vorige verlening van uw rijbewijs géén eigen verklaring hoeven opsturen? Dan kunt u tot 2014 wachten met het vernieuwen van het rijbewijs. Een eigen verklaring of een keuring zijn namelijk niet nodig. Het rijbewijs kan administratief bij de gemeente vernieuwd worden.

Besparing door verhoging keuringsleeftijd

Momenteel worden bestuurders van 70 jaar en ouder elke 5 jaar gekeurd. Ongeveer 1 à 2% wordt afgekeurd. Met de verhoging van de keuringsleeftijd naar 75 jaar besparen oudere automobilisten de kosten van de Eigen Verklaring, de kosten van het huisartsenbezoek en de kosten van een eventueel extra onderzoek door een medisch specialist.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button