HoofdnieuwsRegionaal

Keuzes en coaching OPM@@T bij Lauwers College Buitenpost

BUITENPOST – Meer persoonlijke aandacht en een lesrooster dat élke leerling volop mogelijkheden geeft om te werken aan zijn of haar talenten, kwaliteiten en verbeterpunten. Dat biedt de nieuwe methode Onderwijs OPM@@T van het Lauwers College in Buitenpost. Brugklassers zijn enthousiast over het programma. ,,Je kunt met de keuzes zelf bepalen wat je nodig hebt. Dat is heel erg handig.”

Ruim een half jaar werkt het Lauwers College op de locatie Buitenpost nu met Onderwijs OPM@@T, waarbij de leerling centraal staat. De eersteklassers die in september naar De Hoefslag kwamen, hebben te maken met de nieuwe vorm. Het dagelijkse rooster kunnen de leerlingen deels zelf invullen met zogeheten flexuren in de middag. Bij de keuze-uren wordt extra hulp/uitleg bij een vak gegeven en hebben de leerlingen de mogelijkheid projectlessen te volgen, (samen) te werken aan opdrachten of in een stiltelokaal huiswerk te maken onder begeleiding van een docent.

Voordat de reguliere lessen ’s ochtends met de volledige klas van start gaan, is er een coachmoment. Wekelijks bespreekt de coach met maximaal zestien leerlingen in groepsverband allerhande zaken, waaronder het maken van keuzes en het grip hebben en/of krijgen op het leerproces. ,,De leerling is meer bewust bezig met het onderwijs”, aldus Gert van Duinen, leerjaarcoördinator van klas 1 over de nieuwe methode. ,,De regie om de leerdoelen te halen, ligt nu bij de leerling in plaats van dat docenten alles voorkauwen.”

Naast de begeleiding in groepsverband steekt de coach bij OPM@@T ook volop tijd en energie in persoonlijke aandacht voor de leerlingen. In deze gesprekken komen onder andere dagelijkse schoolzaken, keuzemogelijkheden en talentontwikkeling aan de orde. Wat het laatste aspect betreft, kunnen de scholieren zich inschrijven voor LC-STARtime. Dit is een serie lessen waarbij onder meer koken, sporten, 3D-printing, duurzaamheid en escaperooms op het programma staan.

Dat OPM@@T via de flexuren extra uitleg en hulp aan leerlingen biedt, stellen de brugklassers zeer op prijs. ,,Je mag zelf aangeven waar je behoefte aan hebt. Ook is het fijn om op school rustig je huiswerk te kunnen maken”, geeft een aantal eersteklassers aan. Vooral de ondersteuning bij vakken waarbij het even iets minder loopt of die als moeilijk worden ervaren, vinden de leerlingen uitermate waardevol. ,,Dan is het mooi dat een docent kan bijspringen. Het geeft een goed gevoel wanneer je na de uitleg weer verder kunt.”

Het coachen in zowel groepsverband als individueel beschouwen de leerlingen eveneens als een zeer positief punt. Met name de persoonlijk aandacht voor het eigen leerproces wordt op prijs gesteld. ,,Iedereen is anders. Ook is het prettig om iets over jezelf te kunnen vertellen.”

Over Onderwijs OPM@@T houdt het Lauwers College op donderdag 27 februari een extra informatieavond (aanvang 19.30 uur). De bijeenkomst in het schoolgebouw aan De Hoefslag in Buitenpost is bedoeld voor leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs en hun ouders/verzorgers. Aanmelding voor de infoavond kan via het mailadres [email protected]

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button