Buiten regioOndernemendRegionaal

Kinder- en Kraamafdeling ziekenhuis Nij Smellinghe haalt opnieuw het WHO/Unicef borstvoedingscertificaat binnen!

DRACHTEN – “Ontzettend trots zijn we op deze prestatie!” Dat is de eerste reactie van Saskia Barentsen, lactatiekundige (specialist in borstvoeding) in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. “Voor de derde keer op rij zijn we door het WHO/Unicef onderscheiden en dat is een mooie waardering voor ons werk.” Het borstvoedingscertificaat is een internationaal certificaat van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef. Het toont aan dat Nij Smellinghe hoge kwaliteit levert in de begeleiding van zorg bij borstvoeding, volgens de tien internationaal erkende vuistregels van WHO/Unicef.

Belangrijke vuistregels zijn onder andere

* borstvoedingsbeleid waarin alle medewerkers van de Kinder- en Kraamafdeling zijn geschoold

* standaard voorlichting aan alle zwangere vrouwen over de praktijk van borstvoeding geven

* hulp bij borstvoeding binnen een uur na de geboorte van het kind

 Goede begeleiding, voorlichtingsbijeenkomsten en spreekuren

Nij Smellinghe hecht er veel waarde aan moeders al vanaf de zwangerschap te begeleiden en voor te lichten. Deze goede begeleiding bij de start van borstvoeding is belangrijk om de slagingskans te vergroten. Met grote regelmaat worden voorlichtingsbijeenkomsten gehouden over het onderwerp borstvoeding. Daarnaast bestaat de mogelijkheid een afspraak te maken voor het spreekuur van de lactatiekundige. “Begeleiding door de lactatiekundige kan heel waardevol zijn voor vrouwen die bijvoorbeeld een tweeling krijgen of een prematuur kindje verwachten en onzeker zijn over de mogelijkheden om zelf borstvoeding te geven,” aldus Saskia.

Samenwerking is belangrijk

Het borstvoedingscertificaat is het resultaat van de gezamenlijke inspanning, aandacht en scholing van de medewerkers, specialisten, verloskundigen en verpleegkundigen van de Kinder- en Kraamafdeling van Nij Smellinghe om te komen tot een optimale begeleiding van moeder en kind. De toetsing van de vuistregels door Stichting Zorg voor Borstvoeding (in opdracht van WHO/Unicef) heeft twee dagen in beslag genomen. Om ook ervaringen van moeders mee te nemen in de kwalificatie hebben meerdere interviews met de kersverse moeders in het ziekenhuis plaatsgevonden. Deze hertoetsingen vinden eens per drie á vier  jaar plaats.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button