Regionaal

Klaar-over

Leuk om het in de encyclopedie te lezen: klaar-over = verkeersbrigadier. Het werd me duidelijk dat die er tegenwoordig ook nog zijn, maar vaak zijn het dan de ouders. In Leeuwarden waren destijds klaar-overs heel gewoon. Als je een jaar of tien/elf was en in een van de hoogste klassen zat van de lagere school dan was je bijna aan de beurt. Twee zesdeklassers mochten iedere week twee kinderen uit de vijfde klas kiezen om dezen de spelregels te leren.

Het was de bedoeling dat klaar-overs de schooljeugd hielp veilig een druk kruispunt over te steken. Je droeg dan een (stugge en zware) witte jas met zwarte strepen. Ook gebruikte je een spiegelei op een steel, dit was een bord met aan de ene kant een rode stip in het midden en aan de andere kant een groene stip. De meeste kinderen vonden het leuk en ook wel interessant omdat je dan eerder uit de klas mocht om op tijd bij de oversteekplaats te zijn en ook later in de klas mocht komen.

 

Dit zijn van die herinneringen die bij me bovenkomen als ik lekker met hond en kleindochter loop te babbelen. Even oversteken en nu zeg ik tegen de hond: ‘wacht’, dan blijft hij staan (meestal… want het is tenslotte een echte beagle). Roep ik daarna ‘over!’, dan steekt hij snel de rijbaan over. Tja, jong geleerd…

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button