HoofdnieuwsRegionaal

Kloosters in Achtkarspelen

BUITENPOST – In de laatste periode van de Middeleeuwen, rond 1500, waren er ongeveer 50 kloosters in het tegenwoordige Fryslân. Ze speelden een belangrijke rol in de maatschappij. Het waren in de eerste plaats religieuze centra, waar gebeden werd voor de zielenheil van de doden. Maar ze hadden ook een belangrijke economische functie. De monniken deden aan landbouw en handel en bij het aanleggen van dijken en het vruchtbaar maken van nieuw land speelden zij een vooraanstaande rol. De eerste kloosters werden gesticht in de 12e eeuw. Met de opkomst van de Reformatie in de 16e eeuw werd Fryslân protestants en kwam er een eind aan de katholieke kloosters. In 1580 werden alle kloosters, bij besluit van de Staten, opgeheven en bijna allemaal afgebroken. De kloostertijd heeft ongeveer 400 jaar geduurd.

De heren Douwe Veenstra en Rens Bijma, die veel weten van dit interessante onderwerp vertellen vooral over de kloosters die in onze gemeente een belangrijke rol speelden.

Deze lezing van Stichting Oud Achtkarspelen is op dinsdag 11 maart om 19:45 uur in de bibliotheek van Buitenpost, Kerkstraat 51, www.ontdekdebieb.nl. De toegang is gratis en u bent van harte welkom.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button