HoofdnieuwsRegionaal

Klyster heeft speciale cadeau voor meester Jan van De Stapstien

KOLLUMERZWAAG – maandagmiddag verraste het “centrum voor natuur- en milieueeducatie De Klyster” de klas van meester Jan van Slageren van CBS De Stapstien uit Kollumerzwaag met een gastles. Dit was een cadeautje terug, want meer dan 15  jaar heeft meester Jan De Klyster geholpen als lid van de werkgroep onderwijs. Zo organiseerde hij meerdere jaren alle themabijeenkomsten voor zijn collega’s uit de regio.

Vanaf 1999 is meester Jan betrokken bij De Klyster. De visie van meester Jan is dat kinderen naar buiten moeten om te leren over de vogels, dieren en de bloemen die vlakbij school voorkomen. Vele jaren organiseerde hij voor zijn collega’s uit de gemeenten Kollumerland, Dantumadiel en Dongeradeel themabijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten leerden de aanwezige leerkrachten hoe ze een natuurles konden geven. Door de jaren zijn leerkrachten bijgeschoold over vlinders, weidevogels, zwerfafval, waterbesparing, duurzaamheid, paddenstoelen, elzensingels, etc. Hiervoor stelde Jan, samen met andere werkgroepleden, een reader samen, die zijn collega’s konden gebruiken voor natuurlessen.

In de afgelopen 15 jaren dat Jan zich heeft ingezet voor De Klyster is er veel veranderd in het onderwijs. Stelden de werkgroepleden voorheen zelf het lesmateriaal samen, tegenwoordig brengt internet alles met 1 klik in het klaslokaal. De Klyster hoeft niet meer natuurinformatie en lessuggesties te verzamelen voor de leerkrachten, want die taak is helemaal overgenomen door google. De Klyster focust daarom op het organiseren van begeleide natuurexursies, waarvan de  leerkrachten tegenwoordig gretig gebruik maken. Daarnaast hebben alle basisscholen in de klysterregio een vaste NME-contactpersoon voor De Klyster. Om deze twee redenen is eind 2014 besloten te de werkgroep onderwijs op te heffen.

Jan van Slageren was de langstzittende in de werkgroep onderwijs. Om hem te bedanken voor zijn inzet, kreeg hij een zeer passend cadeau aangeboden. Nadat hij was ‘geridderd’ met een klysterspeldje, werd zijn groep 7a van De Stapstien een gastles ‘de eetbare natuur’ aangeboden. Klystergids Betty Kooistra had voor deze les verschillende eetbare plantjes meegenomen, zoals de madelief, hondsdraf, veldzuring, zevenblad, maarts viooltje en bieslook. Hiervan mochten de kinderen bloemetjesboter maken. Van de hondsdraf zetten de leerlingen heerlijke thee voor de klas. Alle kinderen en meester Jan waren enthousiast over het speciale cadeau. “Dit wolle we alle dagen wol”, zeiden de leerlingen. “Moarn sil ik jim  plaatsjes sjen litte fan de blomkes dy’t we opiten hawwe op …………it elektronisch skoalboerd”!

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button