HoofdnieuwsRegionaal

KNMI geeft waarschuwing voor extreme hitte

KOLLUM – Zaterdag zijn in het zuiden van ons land temperaturen gemeten van 35 graden. Ell in Limburg was officieel het warmste meetpunt van het KNMI met 35,5 graden. De Bilt had zaterdag zijn eerste tropische dag van 2012 met een een maximumtemperatuur van 32,0 graden. Zelfs aan zee was het tropisch warm met 31,0 graden in Den Helder en 30,7 graden in Vlissingen.

Vandaag wordt het na een bijzonder warme nacht nog warmer dan zaterdag en kan de temperatuur in de middag op meer plaatsen tot boven de 35 graden oplopen. Aan de kust kan later in de middag een zeewind verkoeling geven. Vanaf maandag wordt het minder warm maar op veel plaatsen is het ook de eerste dagen van de komende week nog zomers warm. 

Tropische warmte
Tropische dagen met een maximumtemperatuur van 30,0 graden of hoger komen in ons land vrijwel ieder jaar voor. Het grootste deel van het land telt doorgaans twee tot vijf tropische dagen per jaar, de minste aan de kust.

Van een officiële hittegolf is in ons land sprake als de temperatuur in De Bilt op minstens vijf opeenvolgende dagen 25,0 graden of hoger is en in die periode op minstens drie dagen 30 graden of hoger. Afgelopen donderdag werd de 25 graden hier echter niet gehaald zodat er (nog) geen sprake is van een landelijke hittegolf.

Hoogste temperaturen
Een temperatuur van 34 à 35 graden of hoger is de laatste jaren vrijwel elke zomer wel op één of meer dagen bereikt. Vorig jaar is op 28 juni in Hupsel in het oosten van ons land en Eindhoven 34,5 graden gemeten. Meer dan 35 graden is in ons land het laatst gemeten in de zomer van 2010. Op drie dagen kwam de temperatuur toen boven de 35 graden. Op 9 juli van dat jaar noteerde Arcen (L) met 36,2 graden de hoogste waarde.

Op 20 augustus 2009 werd in Ell (L) 37,0 graden gemeten. Op 19 juli 2006 bereikte Westdorpe in Zeeland 37,1 graden. Ook in de zomer van 2003 zijn in ons land temperaturen van meer dan 37 graden gemeten. Op 7 en 8 augustus 2003 noteerde Arcen achtereenvolgens 37,8 graden en 37,7 graden en op 12 augustus van dat jaar 37,2 graden. In Maastricht is 37 graden of hoger in de afgelopen ruim honderd jaar vier keer voorgekomen.

De hoogste temperatuur ooit ergens in ons land op een weerstation van het KNMI gemeten is 38,6 graden op 23 augustus 1944 in Warsnveld.

Eerste tropische dagen
Plaatselijk in het land was 23 mei de eerste tropische dag van 2012 met 30,8 graden als hoogste waarde in Hupsel. Ook in juni en in juli is lokaal meer dan 30 graden gemeten, maar de meteorologische zomer heeft tot nu toe niet gegrossierd in warmte. Mei leverde weliswaar nog zes zomerse dagen op, maar daarna bleef warmte vaak uit. Deze meteorologische zomer (juni, juli en augustus) heeft half augustus nog slechts de helft van het normale aantal van 21 zomerse dagen (25,0 graden of meer) opgeleverd.

Warmtegetal
Ook het zogenoemde warmtegetal over de periode april tot en met oktober geeft een indruk van de voorlopige hoeveelheid warmte. Dat wordt berekend door het aantal graden dat de gemiddelde temperatuur in De Bilt boven 18,0 graden ligt op te tellen. Het warmtegetal was half augustus in De Bilt opgelopen tot 60 maar komt na het tropische weekeinde een stuk hoger te liggen, waarschijnlijk in de buurt van de 80. Daarmee komt deze zomer wat warmtegetal betreft voorlopig bij de 27 warmste zomerperiodes sinds 1901

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button