Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

KNO-artsen opgeleid in Dokkum

DOKKUM – Ziekenhuis De Sionsberg biedt haar patiënten al jaren keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) aan. Sinds begin dit jaar doen de KNO-artsen, met een vaste betrekking in zowel De Sionsberg als het MCL, dat samen met 2 artsen die in opleiding zijn tot KNO-arts. Deze arts-assistenten worden opgeleid in het Universitair Medisch Centrum Groningen en volgen een deel van hun opleiding in het MCL en in De Sionsberg. De mogelijkheden in De Sionsberg met onder andere een groot patiëntenaanbod zorgen ervoor dat het mogelijk is om ook specialisten in opleiding op te leiden in het Dokkumer ziekenhuis.

 De KNO-artsen in De Sionsberg zijn blij dat een deel van de opleiding nu ook in Dokkum aangeboden kan worden. “In Dokkum doen we een groot aantal routine ingrepen. Hierbij valt te denken aan het verwijderen van de amandelen bij kinderen en volwassenen en het plaatsen van buisjes bij kinderen. Voor arts-assistenten is het belangrijk om hier ervaring in op te doen. We zijn dan ook blij dat we toestemming hebben gekregen om een deel van de opleiding in De Sionsberg te mogen verzorgen.”

Het opleiden van artsen wil niet zeggen dat de patiënt een onbekwame arts aan het bed krijgt. “Deze arts-assistenten hebben al de nodige ervaring in de KNO-heelkunde maar werken nog onder supervisie. Er is dus altijd een KNO-arts aanwezig met wie de arts-assistent overlegd en die eindverantwoordelijk is. Het leuke van opleiden is dat het ons allemaal, zowel dokter als medewerkers, scherp houdt”, vertellen de KNO-artsen Edwin Eichhorn en Mariette Wagenaar. “De kritische vragen van de arts-assistent zorgen ervoor dat ook wij weer vaker in de boeken duiken”.

Het opleiden van specialisten is een belangrijke stap voor De Sionsberg. “De Sionsberg is een ziekenhuis waar we juist heel veel behandelingen kunnen bieden. Op KNO-gebied zijn de meeste behandelingen poliklinisch of in dagopname. Dat betekent dat de patiënt, bij voorkeur, in één dag geholpen wordt en snel weer naar huis kan. Het laagdrempelige, kleinschalige en gemoedelijke van De Sionsberg vormt een mooie afwisseling met het UMCG en vormt voor onze arts-assistenten een perfect klimaat om ervaring op te doen in de basisvaardigheden.”

Poliklinische behandeling en dagopname, zoals met veel KNO-ingrepen gebeurt, past uitstekend in het profiel van De Sionsberg zoals dat in de nieuwe fusieorganisatie van Nij Smellinghe en Zorggroep Pasana wordt ontwikkeld. De KNO-artsen zijn 5 dagen per week aanwezig in De Sionsberg waarvan drie dagdelen op de operatiekamers voor ingrepen. Op twee dagen zijn de arts-assistenten ook aan het werk in De Sionsberg.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button