Kollum bekert verder na winst op De Sweach

KOLLUM –  Op het eigen sportcomplex plaatste de manschappen van Ronnie en Siebe zich na winst op de Sweach vrij eenvoudig voor de knock-out fase voor de Amstel-cup.

In de openingsfase was het de ploeg van Sjoerd van Klaarbergen ( samen met zijn broer Klaas in de jaren negentig nog speler bij Kollum ) die liet zien dat ze niet naar Kollum waren gekomen om te trachten zich te plaatsen voor de volgende ronde. In het eerste kwart waren de gasten die de bovenliggende partij waren, maar leverde het overwicht geen echte kansen op. De eerste speldeprik van de Kollumers was nadat een lange bal van Wiebe Postma via de voet van Hein van Marrum naast de goal van de A-junior keeper Luuk Koens verdween. De volgende aanval was echter wel raak, vanuit de tweede lijn wist Otto Christiaan Jonker met een geplaatst schot de doelman te verschalken. Met deze ruggensteun begon begon Kollum beter te voetballen en creëerde enkele 110% kansen, waarbij oa Joop Pynacker niet altijd gelukkig was in zijn afronding. Geheel in het spel werd de score door Kollum na een klein half uur spelen toch verdubbeld, nadat Hein van Marrum goed doorzette en de keeper passeerde om het leer in het lege doel te tikken. De Kollumers lieten op dat moment via goed spel zien dat ze zeker klaar zijn voor de competitie, alleen ontbrak het aan het uitbreiden van de score.

Geel of rood

In de slotfase was er enig onzekerheid bij zowel de Kollumer aanhang alsmede de aanhang van de gasten. Na een diepe pas achter de verdediging van Kollum kwam Eppie Weidenaar uit zijn doel om zijn verdedigers te ondersteunen, met een lichte overtreding stopte hij de spits van De Sweach af, de scheidsrechter zag in deze actie niet dat er een doorgebroken speler was neergelegd en volstond met het geven van een gele kaart aan Weidenaar. De gegeven vrije trap verdween naast de goal. In de rommelige slotfase kreeg de ploeg van van Klaarbergen nog enkele kleine kansjes, maar echt gevaarlijk wist te ploeg niet voor de goal van Kollum te komen.

Daar waar Kollum in de rust drie wissels, zoals afgesproken was voor de wedstrijd doorvoerde, liet van Klaarbergen na afloop weten dat hij het gevaar van Kollum na rust ( de opkomende back ) in de zone probeerde op te vangen en zelf aan voetballen toe te komen. Dit resulteerde al in de tweede minuut in de aansluitingstreffer, een misverstand in de verdediging werd nadat Bastiaan Spoelstra de paal raakte door Patrick Huisma beheerst afgerond. De wedstrijd werd vervolgens enigszins feller en moest scheidsrechter van der Bij enkele keren de spelers tot de orde roepen. De Kollumers hervonden zich vrij snel en kreeg via oa een niet geheel gelukkige spelende Joop Pynacker kansen om de score uit te breiden, ook de lat bleek voor zijn collega in de spits Marinus Hoekstra een sta in de weg.

Beslissing

Halverwege de tweede helft was het wel duidelijk dat de wedstrijd in geen geval in 2-1 zou eindigen. De gasten probeerden door druk te zetten het Eppie Weidenaar moeilijk te maken, echter met oa enkele afstandsschoten wist men het de Kollumer verdediging niet moeilijk te maken, het grootste gevaar kwam via een vrije trap van Dennis Klaster, die het leer via de muur over de goal schoot. Na een kleine twintig minuten spelen besliste Kollum de wedstrijd nadat Paul Bos met een steekpass Denny Nicolai lanseerde, die met een van zijn vele rushes de bal nu panklaar gaf aan Marinus Hoekstra en de 3-1 liet aantekenen. Het verzet van De Sweach was hiermee gebroken en kon Kollum de wedstrijd freewheelend uit spelen. In de laatste tien minuten liet Joop Pynacker zien dat hij ondanks zelf niet te scoren, met twee goede voorzetten oa Denny Nicolai en Marinus Hoekstra liet scoren. Met zijn derde doelpunt bepaalde Marinus Hoekstra de eindstand uiteindelijk op 6-1.

verslag: André van der Meulen
Foto’s: Roel Bergsma