Kollum beslist wedstrijd in vijf minuten

OPEINDE – Op het kunstgras van ONT wist Kolllum in een matige wedstrijd met fouten over en weer de winst toch verdiend mee te nemen naar Kollum. Binnen twintig minuten spelen stond de eindstand al op het scorebord, nadat eerst de thuisploeg de score opende maakten Joop Pynacker met de gelijkmaker en twee treffers van Marinus Hoekstra het verschil.

In het voorwoord werd vermeld dat de thuisploeg wilde voorkomen dat men niet weer slap aan de wedstrijd wilde beginnen en was dan ook vanaf de aftrap geconcentreerd aan het voetballen. De eerste kans was voor Egbert Hulzinga die vrij voor Weidenaar zijn schot naast zag gaan. Balverlies leverde direct weer gevaar op voor het Kollumer doel en moest er een overtreding aan te pas komen om het gevaar te keren. Uit de toegekende vrije trap schoot  Thomas van der Lei de bal door de muur achter Weidenaar in het doel. Met een bekeken lange bal zette Denny Nicolai Joop Pynacker vrij voor keeper Bruinja, maar miste de spits de koelbloedigheid om al binnen enkele minuten de gelijkmaker te scoren.

Vijf minuten

Net voor het eerste kwart was gespeeld werd Joop Pynacker opnieuw vrij gespeeld, maar ditmaal wist hij wel raad en schoot beheerst de bal achter Bruinja voor de gelijkmaker. Nadat de thuisploeg had afgetrapt werd de bal gelijk weer veroverd en bereikte Pynacker met een voorzet het hoofd van Hein van Marrum die zijn kopbal verlengt zag worden door Marinus Hoekstra tot de 1-2. Nog voor de twintigste minuut op het scorebord stond speelde Marinus zich bekeken vrij bij een ingooi op de middenlijn. Met alleen nog de keeper voor zich schoot hij de bal resoluut in de touwen voor de 1-3.

Met deze voorsprong zou je zeggen dat er rust in het spel zou komen bij de Kollumers, maar dit viel voor het opnieuw talrijke Kollumer aanhang niet te zien. Het spel was slordig en onrustig met aan beide kanten veel balverlies, met daarbij ook nog het matige optreden van scheidsrechter Walters die niet altijd gelukkig was met zijn beslissingen. Voor de thuisploeg kreeg Hulzinga nog een kans, maar zijn schot verdween over de goal van Weidenaar. Met een vrije trap wist  Otto Christiaan Jonker Marinus Hoekstra te bereiken, maar ook zijn inzet was geen probleem voor Bruinja. Kollum leek de wedstrijd redelijk onder controle te krijgen en kon voor rust de wedstrijd definitief op slot gooien, maar ontbrak het Pynacker na een kleine veertig minuten spelen enig geluk.

Tweede helft

Met Thomas Heslinga voor Wiebe Postma startte Kollum. Het spel werd er niet beter op, veel balverlies dor beide teams maakte het er het kijkspel niet beter op en de scheidrechter paste zich moeiteloos aan, aan het nivo. Het eerste echte gevaar kwam van de voet van Thomas van der Lei die zijn schot over de goal van Weidenaar zag verdwijnen. De thuisploeg wilde zich niet neerleggen bij een eventuele nederlaag en probeerde met veel inzet gevaar te stichten, maar via enkele vrije trappen wist met het de Kollumer verdediging niet echt moeilijk te maken. Aan de andere kant wist ook Pynacker geen verandering in de score te brengen. Nadat Mario Dekker met zijn tweede gele kaart  na een kleine 20 minuten spelen van het veld moest, leek ONT zich enigszins neer te leggen bij de nederlaag.  De wil was er bij beide ploegen wel, maar zat het er niet in. Hein van Marrum was nog dichtbij een treffer, maar zijn inzet was te zacht en kon nog voor de lijn worden gekeerd.

Met de winst heeft Kollum toch weer prima zaken gedaan en blijft goed meedoen. “Als je een slechte wedstrijd toch in winst weet om te zetten, doe je goede zaken en bied het perspectief voor de toekomst” volgens trainer Ronnie Pander.

Verslag: André van der Meulen

Foto’s: Roel Bergsma