HoofdnieuwsRegionaalSport

Kollum en SC Twijzel in evenwicht

KOLLUM – Na de zege op Leovardia van twee weken terug had Kollum het in eigen hand om de titel te behalen in de derde klasse, maar in de eerste van vier finales snoepte SC Twijzel verdiend een punt af en liet daarmee de Kollumers met een kleine kater achter.

 Vanaf de aftrap was de eerste kans voor de Kollumers, Benjamin Zondervan werd de diepte in gestuurd en waar hij de keuze had om zowel Gerard van Zonneveld als Joop Pynacker te bedienen probeerde hij het zelf, wat helaas de verkeerde keuze was. In de daarop openingsfase had Johannes Douma zijn ploeg goed voorbereid in de strijd om Kollum het voetballen moeilijk te maken. Door vroeg druk te zetten werd de verdediging van de Kollumers vast gezet en moest o.a Ruben Merkus met regelmaat al de lange bal hanteren. Dat Twijzel de eerste echte kans kreeg was voor het vele publiek dat op deze wedstrijd was afgekomen geen verrassing. Andries Dijkstra moest handelend optreden op een strakke schuiver van Peter Poortman.

De spreekwoordelijk slag op het middenveld was zeker in deze fase voor de gasten, Kollum wist zich geen raad met de druk die Twijzel op de achterhoede zette. Nadat René Paauw een inzet net naast zag gaan, kreeg Kollum via Joop Pynacker de eerste kleine mogelijkheid, echter op aangeven van Gerard van Zonneveld  kwam hij net een teenlengte te kort. Nog voor het eerste kwartier moest Ron de Boer noodgedwongen zijn eerste wissel brengen, met een blessure aan de rug werd Wiebe Postma vervangen door Roman Doelkamid. Koud in het veld leverde hij de bal in en de daarop scherp ingespeelde voorzet was voor Jelle Pilat een koud kunstje om de bal achter Dijkstra te schieten. Kollum kreeg geen grip op de scherpe speelwijze van Twijzel en moest met regelmaat de lange al hanteren om de spitsen te bereiken. Daar waar de spitsen met regelmaat met scherp had geschoten de laatste weken, had de verdediging van Twijzel de zaakjes goed voor elkaar.

De beste mogelijkheid voor Kollum was er na een klein half uur spelen, een afgemeten voorzet van Sander Gietema kwam voorbij de tweede paal op het hoofd van Gerard van Zonneveld die de bal met een bekeken knik richting in tegengestelde richting op het doel plaatste. De bal belande op de paal, waar de alerte Joop Pynacker net te kort kwam om de bal achter de lijn te drukken. Het jeugdige middenveld, wat in de vorige wedstrijd heer en meester was, had nu geen verweer, Johan Schat en Thieme Brandsma hadden moeite met de fysieke inzet van de gasten om het spel te verdelen. Met een standaardsituatie, een vrije trap op een kleine dertig meter van de goal had er misschien iets oor Kollum ingezeten, maar helaas was Joop Pynacker niet bij machte om wat Messi afgelopen week liet zien.

Door goed georganiseerd te blijven spelen wist Twijzel de voorhoede van de Kollumers weinig ruimte te geven, een stift van Gerard van Zonneveld werd in de kluts door de verdediging nog tot corner verwerkt. Aan de andere kant kreeg Jelle Pilat nog een goede kans de score uit te breiden, echter pareerde Dijkstra de inzet met de voet.

Na de thee kon het niet anders dat de trouwe Kollumer aanhang een beter spelend Kollum zou zien, kampioenswaardiger dan in het eerste bedrijf. De openingsfase was veelbelovend, twee corners achter elkaar leverde echter geen gevaar op. Een pittige overtreding op Gerard van Zonneveld leverde Kollum een vrije trap op, welke in een scrimmage voor de voet van Joop Pynacker kwam, zijn inzet verdween echter via de zijnet naast de goal.

De druk die Twijzel in de eerste helft hanteerde kon de ploeg na de rust niet een vervolg geven, maar toch kreeg men zeker mogelijkheden om de score te verdubbelen. Een voorzet over de hele belande voor de voeten van Peter Poortman, en was het Sander Gietema die voorkwam via een corner dat er gevaarlijk werd. Met zijn tweede wissel wilde de Boer ( niet tevreden met de score ) trachten het tij te keren. De van een blessure terugkomende Arjen Zijlstra mocht zijn opwachting maken en Ruben Merkus werd naar voren doorgeschoven. Het eerste gevaarlijke ogenblik daarna was eens scrimmage voor de goal van Jacob  Sytze Bremer, echter viel de bal niet goed.

 Spectaculaire slotfase

 Geheel uit het niets kwam Kollum op gelijke hoogte, een voorzet werd door de verdediging en de goalie verkeerd ingeschat en de kopbal verdween achter hun eigen doelman in het net. Vanaf de aftrap had Wytze Pilat de schade kunnen herstellen, maar zijn inzet ging naast de goal van. In de tegenaanval was het voor de Kollumers weer raak, nu was het Benjamin Zondervan die alert was die opnieuw een fout in de verdediging afstrafte.

Misschien tegen de verhouding in had de koploper het tij weten te keren, echter gelijk vanaf de aftrap lag de bal er aan de andere kant alweer in. Een voorzet, die lang onderweg was werd door zowel de Kollumer goalie alsmede de verdediging niet goed ingeschat en was het Klaas Jan Fokkema die met een bekeken kopbal de voor zijn ploeg verdiende gelijkmaker scoorde.

Door de late goal van Zwaagwesteinde bij Anjum staat Kollum nu twee punten achter en moet het na eerst alles in eigen hand te hebben gehad nu afwachten op een foutje bij Zwaagwesteinde. Volgende week zaterdag is de volgende wedstrijd en komt ONT naar Baensein.

Verslag: André van der Meulen/Foto’s: Bert Wijma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button