HoofdnieuwsSport

Kollum en VEV’67 delen de punten

KOLLUM – In een boeiende strijd heeft Kollum 1 punt over gehouden aan de 1e competitiewedstrijd tegen VEV’67 uit Leek. Beide ploegen hadden kunnen en eigenlijk moeten scoren, maar uiteindelijk bleef het duel onbeslist op 0-0 steken. Gezien de opgelegde kansen in de tweede helft had de thuisploeg recht op meer, al had de uit spelende ploeg de eerste helft de beste kansen. Vanaf het eerste fluitsignaal is het VEV’67 die vol in de aanval gaat, dit resulteert in een klein kansje in de 4de minuut. VEV’67 legt veel energie in de wedstrijd maar zijn ook behoorlijk fysiek in de duels, scheidsrechter Smid uit Groningen laat dat toe. Het middenveld van Kollum heeft moeite met de doorschuivende mensen en de Leeksters hebben een overwicht de eerste minuten. Arne-Jan de Boer en Romke Bos zijn verdedigende middenvelders, maar zodra ze uitstappen denderen de Leeksters er over heen. Aanvallers zakken mee terug om het gevaar te stuiten, Kollum heeft in deze fase moeite met het wisselende positiespel van de opponent. Na een kwartier heeft Kollum meer grip op de wedstrijd en kan het aan aanvallen denken.

In de 20ste minuut is het een mooie uittrap van de Kollumer keeper Andries Dijkstra die de bal perfect in de voeten van Thieme Brandsma legt. Hij wordt onderuit gehaald door een speler van Leek maar de scheidsrechter beslist dat het wel een vrije trap is maar geen gele kaart. Het spel golft dan op een neer en aan beide kanten komen kansen. Gedurende de eerste helft is het VEV’67 die veel overtredingen maakt die niet worden bestraft door de scheidsrechter. Hierdoor wordt het opbouwende spel van Kollum verstoord en komt de ploeg niet goed in de wedstrijd lijkt het. VEV’67 heeft een snoeiharde voorzet voor het doel langs, maar niemand loopt de bal binnen en Kollum haalt opgelucht adem. In de 38ste minuut is het VEV’67 die bijna scoort met een schot vanuit het doelgebied maar Andries Dijkstra tikt met een katachtige redding  nog net de bal aan en via de lat stuitert de bal weer in het veld. Kollum komt andermaal goed weg vlak voor rust als de bal diagonaal op de paal van het Kollumer doel wordt geschoten. In die fase is er ook een uitbraak van Kollum waarbij de keeper van VEV’67 de bal inglijdend buiten de 16 met hand stopt. Het hands wordt niet gezien door de arbiter, wellicht ook omdat het niet duidelijk te zien is waar de lijn van de 16 meter ligt. De lijnen zijn zo licht gekalkt dat ze nauwelijks zichtbaar zijn namelijk. Het zijn momenten waarop een wedstrijd beslist had kunnen worden.

Gelijk na de aftrap van de tweede helft wordt Thieme Brandsma onderuit gehaald. Thieme is nadrukkelijker aanwezig dan in de voorgaande bekerwedstrijden en steekt de snelle buitenspelers van Kollum een paar keer goed weg. De Leeksters onderkennen het gevaar en dat uit zich in veel fysieke charges op de nummer 10 van Kollum. Vanuit een vrije trap die die daar uit voortvloeit wordt er bijna gescoord door Kollum. Kollum wordt steeds sterker en als VEV’67 gevaarlijk dreigt te worden is daar laatste man Aaron Boekhout, die veel gevaren neutraliseert. Hij speelt een uitstekende wedstrijd.

Daarna gelijk een goeie aanval over rechts van Kollum. Benjamin Zondervan kopt de bal via een verdediger net naast. VEV’67 probeert er met de lange bal uit te komen. Pieter Henstra trekt aan de noodrem en krijgt een gele kaart en VEV’67 een vrije trap maar dat levert geen gevaar op voor de Kollumers. Een bal op de achterlijn wordt door Benjamin Zondervan binnen gehouden en daarna wordt hij aangetikt in de 16 meter, de scheidsrechter wuift het echter weg. Even later valt een voorzet van VEV’67 ogenschijnlijk op de arm van Ruben Merkus en daarbij schreeuwt alles wat geel-zwart is om een penalty, maar ook daar weigert de man in het zwart een vrije schietkans van 11 meter toe te kennen.

Kollum gaat beter voetballen en heeft de overhand in de tweede helft. In de 67ste minuut weer een goede redding van Andries Dijkstra en hij speelt de bal gelijk door naar Benjamin Zondervan die na een lange rush de bal net over schiet. In de 79ste minuut gaat Romke Bos mee naar voren en wordt daar belaagd door meerdere Leeksters. Als hij de bal kwijt raakt maakt hij een overtreding met twee benen vooruit en mag hij meteen inrukken, omdat de scheidsrechter die charge met direct rood bestraft. Toch krijgt Kollum ook daarna nog een paar hele grote kansen, sommige zelfs voor open doel, maar de normaal zo makkelijk scorende voorhoede van de Kollumers heeft het vizier niet goed staan vandaag. Mede ook door Pim Wellinghof, de jonge keeper van VEV’67, die in de tweede helft het punt voor zijn ploeg pakt door enkele fantastische reddingen. VEV’67 is in blessuretijd ook nog gevaarlijk met een kopbal naast. Beide ploegen blijken vandaag onmachtig de bal over de doellijn te krijgen en zo eindigt de wedstrijd zoals die begon, op 0-0.

Volgende week spelen de oranjehemden in en tegen FC Wolvega, een onbekende tegenstander die haar eerste wedstrijd deze competitie met 4-5 van vv Hardegarijp won.