Kollum houdt de punten in eigen huis

KOLLUM – Het duel tussen vv Kollum en vv Hoogeveen gaat tussen de nummers 10 en 11 tegen elkaar. Winst zal de oranjehemden niet direct uit de gevarenzone brengen maar met een wedstrijd minder heeft Kollum zicht op de veilige plekken in eigen hand dan.

De wedstrijd begint met een fel Hoogeveen dat gelijk de aanval zoekt. Ze willen er vol op klappen en dat geven ze elkaar ook luidkeels en niet al te vriendelijk mee als iemand verzaakt. In maartse buien met zon afgewisseld is het moeizaam voetballen op een veld met hoog gras en op sommige plekken nauwelijks zichtbare lijnen, later zal dat Kollum een doelpunt kosten.

Doelverdediger Sjoerd Buwalda moet in de eerste minuten al in actie komen en redt op een inzet van Hoogeveen. Kollum staat compact te voetballen en waar mogelijk schuiven ze door naar voren. Om de opkomende backs van de Drenten te stoppen heeft het waarnemend trainersduo Aron Boekholt en Alex van der Veen veel verdedigers de wei ingestuurd. Zowel de linker- als rechter spits zijn van nature geen  aanvallers, maar moeten vooral de hele zijkanten bestrijken.

Na 10 minuten lijkt Hoogeveen wat uitgeraasd en vanaf dan speelt het voetbal zich af op de thuishelft, Kollum heeft de controle. Na een goed lopende aanval wordt Sil Koster onderuit gehaald in het strafschopgebied van de tegenstander. Een terechte penalty wordt gegeven. Aanvoerder Johan Schat legt aan en schiet hard in maar recht op het lichaam van de keeper Raymon Slot die hier een pijnlijk lijf aan over houdt.

Kollum ziet veel ruimte achter de Drentse verdediging en probeert voor de keeper van Hoogeveen te komen maar er wordt driftig voor buitenspel gevlagd door de grensrechter. Goed doorjagen van rechtsvoor Dennis de Bruin op de keeper leidt balverlies in en Max de Jong geeft een harde voorzet op Dennis de Bruin die de bal met een prachtige volley in de goal schopt. Het staat verdiend 1-0 voor Kollum na een half uur spelen. Direct erna volgen meer mogelijkheden om de score uit te breiden.

Hoogeveen krijgt vlak voor rust op de rand van de 16 een vrije trap. Deze bal wordt enigszins onorthodox verwerkt door de keeper van Kollum die het laag ingeschoten leer met twee handen over zijn eigen goal schept.  Uit de hoekschop voor Hoogeveen komt geen gevaar meer.

Na de thee is het weer Kollum dat de aanval zoekt en nadat Joop Pijnacker met net de bal op de achterlijn binnen houdt en een pass op maat afgeeft is het Thieme Brandsma die de 2-0 scoort met het hoofd.  Als de achterlijn zichtbaar was geweest had de scheidsrechter kunnen zien dat de bal niet volledig over de lijn is geweest, maar nu moest hij afgaan op de grensrechter, en de 12e man van Hoogeveen had de vlag al gehesen.

Hoogeveen krijgt een vrije trap maar de rebound is voor Kollum en ze komen er snel uit .

De keeper van Hoogeveen staat ver buiten zijn strafschopgebied ondanks dat Kollum de tweede helft de stevige wind in de rug heeft. Geen van de aanvallen maakt gebruik van die optie, tot deze uitbraak. De grensrechter wordt overruled door scheidrechter Rozema en met een prachtige boogbal van 30 meter die met een stuit in het dak van de goal eindigt scoort Sil Koster de 2-0.

Daarna volgt een fase waarin Hoogeveen niet echt kan en Kollum vergeet de trekker over te halen en de wedstrijd definitief te beslissen. Hoogeveen geeft de moed niet op en blijft speldenprikjes uit delen maar de Kollumer defensie staat goed te verdedigen. Vermeldenswaardig is dat de jongeling Benny de Vries zich goed ontwikkelt als linksback, ogenschijnlijk moeiteloos voetbalt hij zich keer op keer uit de problemen.

Beide ploegen wisselen veelvuldig. Na al deze wissels lijkt het alsof het systeem van Kollum er even niet is en scoort Hoogeveen de 2-1 doordat een schot van richting wordt veranderd en over de Kollumer goalie vliegt in de 87e minuut. Even lijkt er wat angst in de Spijkermanformatie te sluipen. Hoogeveen weet dat het virtuele gat van 7 punten met de nr 10 veel is en daarmee de nacompetitie nauwelijks meer te ontlopen is.

Kollum krijgt echter kansen om een goal erbij te maken, Gerard van Zonneveld stuit op de middellijn op de doelman waar de weg vrij had gelegen naar de goal. Maar toch ook keeper Buwalda die in de laatste minuut nog hard wordt geraakt als hij uit moet komen bij een gevaarlijke bal. De Drentse keeper komt nog mee naar voren in de laatste minuten bij een vrije trap van Hoogeveen, maar de 3 punten blijven in Kollum.

Kollum houdt daarmee zicht op de nr 9, de plaats die directe handhaving veilig stelt. Volgende week wordt de wedstrijd tegen het verrassend goed presterende Grijpskerk ingehaald, thuis op Baensein.