HoofdnieuwsRegionaalSport

Kollum is uitgespeeld na nederlaag tegen FC Meppel

KOLLUM – Nadat VV Kollum vorige week kampioen had kunnen worden, als het van FC Wolvega had gewonnen, bleef als toetje met een bijsmaak de nacompetitie over. FC Meppel uit de 2e klasse J was de tegenstander. De Drenten bleken in vorm en maakten de kansen op het juiste moment af en voor Kollum is het seizoen net te lang gebleken, de koek was de laatste weken op. De wedstrijd eindigde enigszins geflatteerd in 1-5 en daarmee zit het seizoen er op voor de Kollumers.

Op een zonovergoten sportpark Baensein ligt het veld er prachtig bij als scheidsrechter de Wit om 14:30 uur fluit voor het begin van de nacompetitie. FC Meppel heeft een boomlange spits en daarom heen kleine, snelle spelers (buitenspelers en middenvelders) die vol gas geven tot in het 5 meter gebied van de Kollumer goalie Andries Dijkstra. FC Meppel heeft ondanks een uiteindelijke 7e plaats op de ranglijst de 3e periode weten te pakken en dat ze in vorm zijn blijkt al snel.

Het is FC Meppel in de persoon van Hugo Bisschop die in de 5e minuut de eerste goal maakt. Na een fout in de Kollumer opbouw wordt dit gelijk afgestraft door FC Meppel met een hard diagonaal schot. Meppel is de eerste 10 minuten de betere, in ieder geval makkelijker voetballende ploeg.

Een mooie combinatie van de Kollumers op het middenveld wordt afgewerkt door Benjamin Zondervan  met een hard schot van 20 meter afstand: na 9 minuten is het al 1-1. Kollum is de rest van de eerste helft minimaal gelijkwaardig aan de tegenstander qua veldspel, maar FC Meppel is gevaarlijk als het er uit komt met harde schoten/voorzetten en inlopende mensen voorlangs onder andere.

Kollum is meest in balbezit en het is Gerard van Zonneveld die een kans krijgt na goed voorbereidend werk van Joop Pijnacker en Benjamin Zondervan. Helaas strand deze bal op de goed keepende keeper Erik Kamperbeek van FC Meppel. Gelijk daarna probeert Gerard van Zonneveld de keeper te verschalken met een mooie lob/volley maar ook daar redt de keeper van FC Meppel ternauwernood. Na een half uur wordt de spits van Meppel onderuit gelopen door een Kollumer verdediger, op een meter of 20 links voor de goal van Kollum. De vrije trap wordt binnen geschoten via de binnenkant van de eerste paal: 1-2. De muur en keeper gaan daarbij niet vrijuit. Kollum gaat stug op zoek naar de gelijkmaker, maar moet tegelijk donders oppassen dat het niet tegen de 1-3 aanloopt vlak voor rust.

Offensief smoort

In de tweede helft is Jan Postmus gewisseld voor Aaron Boekhout. Aanvoerder Ruben Merkus is een linie naar voren geschoven en gaat actiever de aanvallen opzetten met Thieme Brandsma en Dennis Krohne vanaf het middenveld. Kollum zet aan en de gelijkmaker hangt in de lucht. Na 5 minuten in de tweede helft wordt er een doelpunt afgekeurd van Gerard van Zonneveld wegens buitenspel. Kollum blijft het proberen en na een mooie combinatie schiet Benjamin Zondervan een bal op de keeper. Ook Joop Pijnacker krijgt een kans alleen op de keeper maar helaas kan hij de bal niet achter de keeper in het net krijgen. Zo is Kollum goed uit de kleedkamer gekomen en is de wedstrijd open, het kan nog alle kanten op als Kollum gelijk komt.

Helaas smoort het offensief een stille dood als Ramon Bijker van Meppel een klutsbal door het midden mee krijgt en hij zich niet bedenkt en de bal achter de Kollumer goalie schiet (1-3). Het verzet is daarmee gebroken bij de Kollumers, passend in het rijtje wedstrijden van het eind van de competitie ebt de wil en het kunnen weg het tij nog te keren. Kollum krijgt 3 minuten later via een scheenbeen van een Kollumer verdediger ook de 1-4 nog om de oren en met nog een klein half uur te spelen is het geloof in nog een gelijkspel er uit slepen daarmee wel vervlogen. Veel aanvallen eindigen in te diepe ballen die een makkelijke prooi zijn voor de Meppeler keeper en ballen over de grond zijn dermate onnauwkeurig dat er altijd wel een voet of hoofd van een Meppeler verdediger tussen zit.

Ook de 1-5 valt nog door een penalty die gegeven wordt na een overtreding in de zestien. Na 90 minuten is het welletjes volgens de uitstekende fluitende De Wit en zit het seizoen er op voor de mannen van Ron de Boer.

Voor de andere periodekampioenen uit de 2e klasse I zit het seizoen er na vandaag ook op, VVI en SV Marum zullen (hoogstwaarschijnlijk) volgend jaar weer op Baensein langskomen derhalve, en ook VV Balk zal zich daarbij voegen is inmiddels duidelijk.

Na een voorzichtig begin van de competitie met erg sterk verdedigend werk (na 5 wedstrijden nog geen tegendoelpunt) was met name de tweede periode de sterkste fase van de Kollumers. De tweede periode werd binnen gehaald, met gemiddeld 3 gescoorde doelpunten per wedstrijd. En ondanks 2x winst tegen de uiteindelijke kampioen It Fean ’58 kon dat niveau niet tot het eind gehaald worden. Teveel (onnodig) puntverlies deden de Kollumers uiteindelijk de das om in de kampioenschapsrace, terwijl Kollum niet als kanshebber op de titel gold vooraf. Spelers en staf kunnen trots zijn op dit seizoen en accu opladen voor het komende seizoen, in augustus trappen we traditiegetrouw af met het Lauwersmeertoernooi.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button