Kollum kansloos tegen Leeuwarder Zwaluwen

KOLLUM – Kollum moest in een week twee keer tegen de Zwaluwen aantreden en nadat vorige week dik werd verloren had men nu een ander Kollum verwacht, maar niets was minder waar. Ze verloren wederom kansloos tegen een Leeuwarder ploeg die veel sneller, feller en beter voetbalde.

Binnen vijf minuten na de aftrap had het al 0-2 kunnen staan, want twee dotten van kansen werden om zeep geholpen door vanaf een paar meter hoog over te schieten. Het was uitstel van executie, want binnen de tien minuten joeg Mark Kleefstra de bal tegen het net na een prachtig overstapje van een van zijn medespelers, waardoor de hele Kollumer verdediging op het verkeerde been werd gezet. Kollum grossierde in fouten en aan voetbal kwam men niet toe doordat de Leeuwarders fel op de bal joegen. De kansen stapelden zich op en het was aan keeper Vonk en aan de eigen onkunde om af te werken te danken dat stand bleef zoals hij was. Na bijna een half uur spelen kreeg Kollum het eerste kansje uit een corner, maar Wiebe Postma plaatste de bal vanaf drie meter hoog over de goal, het enigste wapenfeit van de Kollumers voor rust. De grootste kans in deze eerste helft was nog voor Mark Kleefstra, maar voor een compleet lege goal faalde hij jammerlijk door de bal er naast te schuiven, en mocht Kollum nog hopen op een beter resultaat in de tweede helft. Een 0-4 ruststand had niemand verbaast.

Na rust werd het spel niet anders, Kollum kwam niet aan het voetballen en de Leeuwarders verzuimden de trekker definitief over te halen, mede dankzij het uitstekende keeperswerk van Johan Vonk. Joop Pijnacker kreeg nog een klein kansje, maar joeg de bal net over het doel. Toch krgen de Leeuwarders loon naar werken toen na een kwartier Gilian Dijkstra met een bekeken schuiver vanaf links doel trof. Kollum rechtte nog een keer de rug en een kwartier voor tijd was het Gerard van Zonneveld die prachtig raak kopte uit een corner. Wie had gedacht dat nu het Kollumer kwartiertje zou beginnen kwam bedrogen uit, want gelijk vanaf de aftrap veroverden de Zwaluwen weer de bal en was het Hakim Aabis die de 1-3 op het scorebord bracht. De Zwaluwen geloofden het wel en hielden makkelijk stand tegen een onmachtig Kollum. Scheidsrechter Meiring floot na precies negentig minuten dan ook af zonder een seconde blessuretijd bij te trekken.

Verslag: Jan Hoving
Foto’s: Roel Bergsma