Kollum komt niet tot winst tegen FC Wolvega

KOLLUM – Op Instagram werd de wedstrijd aangekondigd als ‘do or die’ wedstrijd. De Kollumers hebben de drie punten namelijk hard nodig en winst op FC Wolvega zou betekenen dat vv Kollum de Stellingwervers zou passeren en daarmee net boven de nacompetitiestreep komt.

Hoewel FC Wolvega daarna nog een makkelijker programma heeft dan de oranjehemden, zou Kollum het wel in eigen hand hebben. FC Wolvega hanteerde zaterdag een afwachtende tactiek. Ze hoefden er alleen voor te zorgen dat ze niet verliezen, en dus hebben ze geen haast. Het plan was duidelijk: vooral geen goal tegen krijgen en zelf uit een spaarzame kans scoren en daarna de wedstrijd in het slot gooien. Het kwam bijna uit.

In zomerse omstandigheden wordt er om half drie afgetrapt, nadat de ploegen zichzelf zoals te doen gebruikelijk voorstellen met de rug naar de publieke tribune. Niet dat er veel publiek is trouwens, het mooie weer en vv Buitenpost dat gelijktijdig speelt laten minder bezoekers zien dan gebruikelijk. Er staat een straffe wind in de lengte van het veld. De keeper van de Kollumers staat de eerste helft met zijn gezicht in de zon en een pet was misschien geen overbodige luxe geweest omdat hoge ballen een paar keer werden gemist.

Het spel is matig in de eerste helft, een laag tempo en veel balverlies tegen een inzakkende ploeg waar Kollum het duidelijk moeilijk mee heeft.

Kollum geeft wel wat kleine speldenprikjes maar bij balverlies komt FC Wolvega er rap uit met een snelle voorhoede. Grootste kans is er voor Gerard van Zonneveld die een afgeslagen schot net niet goed met het hoofd kan beroeren waarna de bal via de kruising weggewerkt kan worden. De Stellengwervers worden 2 keer afgevlagd voor buitenspel en scheidsrechter Blom laat met zijn luide basstem duidelijk horen dat het 100% offside is geweest. FC Wolvega krijgt meer kansjes, vanuit een corner wordt de bal net over gekopt en de Kollumer goalie mist de bal nogmaals bij een andere hoekschop. Gelukkig voor de Spijkermanformatie mist de aanvaller van Wolvega ook de bal en gaan ze na 45 minuten met een 0-0 stand de kleedkamer in.

In de pauze blijven Dennis Krohne en Olke de Wit achter in de kleedkamer en zij worden vervangen door Marc Wijma en Sil Koster. FC Wolvega start gelijk fel en een schot op de goal wordt gered door keeper Sjoerd Buwalda. Wolvega komt nogmaals gevaarlijk door en Wijma kan de bal nog net voor de lijn wegwerken. Er zijn meer kansen voor Wolvega dan voor Kollum en het is eigenlijk een wonder dat er nog niet gescoord is.

In de 70ste minuut wordt er nogmaals gewisseld door Kollum. Joop Pijnacker en Ruben Merkus vervangen Sander Gietema en Romke Bos. Het is toch FC Wolvega dat de score opent na 80 minuten. Nadat de linksbuiten veel te eenvoudig de achterlijn kan halen, spelen ze keeper en verdedigers uit en wordt de 0-1 gescoord door Sean de Ruiter van FC Wolvega.

Direct daarop wisselt Wolvega verdedigend en wil zo de wedstrijd in het slot gooien. Kollum stroopt de mouwen op want er moeten punten gehaald worden. Het spel wordt nog meer ‘kick and rush’ en het lukt om vaker in de 16 meter van de paarse tegenstander te komen. In de 88e minuut is het Thieme Brandsma die met een afstandsschot de 1-1 maakt.

De laatste 5 minuten probeert Kollum het nog wel maar het blijft 1-1 na 90 + blessuretijd minuten voetbal. In de resterende wedstrijden tegen VEV’67 en SV Bedum zal Kollum het moeilijk krijgen de nacompetitie te ontlopen.