Kollum laat twee gezichten zien tegen Zeerobben

KOLLUM – In de eerste wedstrijd van de knock-out fase van de Amstel-Cup moest Kollum aantreden tegen Zeerobben uit Harlingen. De laatste jaren leverde dit vaak een wedstrijd op met veel spektakel en veel doelpunten. De trainers Ronnie Pander en Siebe Bos namen de wedstrijd serieus maar wilden geen onnodige risico’s nemen. We spelen om te winnen was het uitgangspunt. De teams werden bij het begin begeleid door de E3 pupillen. Na het fluitsignaal van scheidsrechter A. de Zeeuw uit Berlikum, die een prima wedstrijd floot, was het Zeerobben die de eerste kans kreeg, keeper Johan Vonk redde echter spectaculair en voorkwam een snelle achterstand. Een minuut later kreeg Zeerobben een corner en was het keeper Johan Vonk die de draaiende bal verkeerd inschatte en ongelukkig in eigen doel stompte. Het eerste schot van de kant van Kollum kwam van Joël de Haan die op rechts de bal aangespeeld kreeg en verwoestend uithaalde. De bal ging jammer genoeg net over. Kollum liep in de beginfase wat achter de feiten aan, Zeerobben was scherper en feller maar dit resulteerde niet in doelpunten. Dit was mede te danken aan de tomeloze inzet van Thomas Heslinga die wel liet zien hoe het moest.

Keer op keer werd de aanvalsdrift van Zeerobben geblokkeerd. In de 29ste minuut verraste David van der Pol met een lichaamsschijnbeweging de achterhoede, zijn schot ging rakelings naast. Tegen de rust sloeg even de vlam in de wedstrijd, Thomas Heslinga gaf met een stevige sliding op de bal, Zeerobben geen kans maar de tegenstanders vonden het te hard en over en waar werd geduwd. Het resulteerde in een gele kaart voor Mitchell Laros en Willem Faasse van Zeerobben. In de tweede helft moesten Joël de Haan, Robbert Lietmeijer en Otto Christiaan Jonker plaats maken voor Joop Pynacker, Hein van Marrum en Yannick Hoekstra. Na een goed opgezette aanval van Zeerobben, Dylan Drent speelde de bal op Gideon Vellinga die teruglegde op Willem Faasse maar de bal werd voorbeeldig tegengehouden door keeper Johan Vonk, die zich voortreffelijk herstelde na de ongelukkige start. Het team van Zeerobben ging er in de beginfase van de tweede helft regelmatig bij zitten en de verzorger van het elftal Cees Smaal kwam dan snel aangelopen maar hoefde niet in actie te komen. Iemand uit het publiek maakte dan ook de opmerking, dat is een waterzakfluisteraar, komen is meer dan genoeg. Kollum werd sterker en dit resulteerde in een op maat aangesneden bal van Paul Bos die door Joop Pynacker professioneel werd ingekopt. 1-1 Nog geen 10 minuten later was het Wiebe Postma die vanaf het middenveld een fantastische rush inzette. De achterhoede van Zeerobben wist hem niet te stoppen en zijn voorzet op Joop Pynacker leverde de voorsprong op. 2-1 Kollum was los en de volgende aanval, opgezet door Yannick Hoekstra belandde bij Hein van Marrum die het derde doelpunt op zijn naam zette. Voor de hardwerkende Marinus Hoekstra kwam in de slotfase de beloning. Een onvoorstelbare rush eindigde zittend in het doelgebied waar hij het laatste tikje gaf en voor 4-1 tekende. Al met al een goede overwinning voor de selectie van Kollum.

Verslag: Geert Dijkstra.
Foto’s: Roel Bergsma