Kollum lijdt grote nederlaag

IDSKENSHUIZEN – Na een weekje rust zou de accu van Kollum behoorlijk opgeladen moeten zijn. Bij winst op VVI kwam ede 4e plaats op de ranglijst in beeld en mogelijk zelfs meer. Met Johan Vonk op doel en Romke Bos in de basis op het middenveld werd de wedstrijd tegen VVI begonnen. De openingsfase was voor Kollum en leidde al in de 4e minuut tot een penalty, nadat Joop Pijnacker opzettelijk werd gehaakt binnen de 16 meter. Geen kaart voor de dader, maar wel een goal van Joop, die de penalty feilloos inschoot: 0-1. Een mooie opsteker voor het weer in groten getale meegereisde publiek uit Kollum. Helaas kreeg Johan Vonk een minuut later de kletsnatte bal niet onder controle en Menno de Vries was er als de kippen bij om te scoren: 1-1. VVI vond hierin de inspiratie om met volle inzet de wedstrijd naar zich toe te trekken. Het hanteerde veelvuldig de lange bal, waarop de verdediging van Kollum te slap reageerde. Te vaak kwam de bal over de verdediging heen en het was enkele keren kantje boord. Een attente redding van Johan was nodig om de spitsen van VVI van scoren af te houden. Toen een speler van VVI op het gladde veld doorgleed raakt hij de keeper van Kollum vol en leek er een ernstige blessure te zijn, maar het viel gelukkig mee. In de 13e minuut verraste Johan Couperus met een schitterende boogbal in de verste hoek keeper Johan Vonk: 2-1. Kollum stelde hier niet veel tegenover, er werd wel hard gewerkt en we zagen toch ook goede en snelle combinaties, maar doelrijpe kansen leverde dit niet op. Het gemak waarmee de lange bal kon worden gehanteerd door VVI leverde in de 18e minuut opnieuw problemen op in de defensie van Kollum. Johan Vonk dacht dat hij op 30 meter van het doel zich met een duel tussen spelers moest bemoeien maar raakte de bal niet goed. Deze kwam voor de voeten van Johan Couperus en deze scoorde beheerst 3-1. In de 10 minuten daarna werd de wedstrijd beslist door een doelpunt van Menno de Vries in de 27e minuut en Johan Couperus in de 30 minuut. In beide gevallen werd er slecht in het centrum van de verdediging opgetreden en stond het dus na een halfuur al 5-1 voor VVI. Niet zo zeer verdiend door beter voetbal, maar wel door het benutten van vrijwel elke kans die zich voordeed en profiteren van fouten en slap optreden van de kant van Kollum. Trainer Ronnie Pander greep direct hierna in Sido Bauke Jonker werd in de 33e minuut vervangen door Joël de Haan. Hierdoor schoof Wierd de Vries naar het centrum van de verdediging en ging Joël op linksback spelen. 2 minuten later werd de niet slecht spelende Thomas Heslinga om tactische redenen gewisseld. Henco Jan Bijlsma kwam in het veld en werd ook in het centrum van de verdediging gezet, waarna Wiebe Postma op rechtsback terecht kwam. Het spel werd er niet veel anders van, maar de kansen van VVI door het midden werden hierdoor wel minder. VVI bleef de gevaarlijkste ploeg en een goede redding van Johan op een verraderlijk hard en laag schot voorkwam een nieuwe score.

Het verhaal van de 2e helft is gauw verteld. Paul Bos kwam voor Rutger de Poel en Kollum trok ten aanval. Maar na 4 minuten was het helemaal over en uit: 6-1 na een geplaatste bal van de keeper van VVI op Johan Couperus, die vervolgens Jelmer van de Weg in staat stelde om simpel te scoren.

Hoogtepunten in de 2e helft:

In de 51e minuut werd J. Lindeboom van VVI van het veld gestuurd voor natrappen. Met een 6-1 voorsprong en ergens midden op het veld waarschijnlijk een kwestie van black out. Kollum was hierna nog steeds niet de betere, eerder het tegendeel VVI bleef de betere kansen creëren. In de 70e minuut kwam het eerste schot van Kollum in de 2e helft op het doel van VVI. Na een goede aanval kreeg Joop Pijnacker in de 85e minuut een goede kans, maar de hoek was te klein om te scoren. In de 90e minuut deed hij het beter en legde de bal in de voeten van de vrijstaande Hein van Marrum, die beheerst scoorde: 6-2, maar niemand was daar op dat moment nog blij mee. Positief punt was dat het elftal tot het laatst toe bleef werken.  Misschien niet op het scherpst van de snede, daar was de stand niet meer naar, maar zeker met inzet en de wil om te blijven voetballen. Dat moet toch perspectief bieden voor de komende weken, het kan tenslotte qua uitslag alleen maar beter.