HoofdnieuwsSport

Kollum onderuit in Zwaagwesteinde

DE WESTEREEN – Ook in Zwaagwesteinde wist Kollum niet uit de vormcrisis te komen. De thuisploeg wist beter met de omstandigheden om te gaan deze middag. De harde wind, regen en ook nog een hagelbui maakten het er voor het publiek niet tot een aantrekkelijke wedstrijd en waren de kansen spaarzaam. Net voor rust stonden bij een indraaiende vrije trap de Kollumer verdediging niet goed opgesteld en stonden er drie Readsjes vrij voor Andries Dijkstra. Henk van der Wal zette zijn voet tegen de bal, wat later zou blijken de winnende treffer.

De harde wind die goed voetbal deze middag onmogelijk maakte is de werklust juist dan belangrijk om een resultaat te halen. Zonder de net vader geworden Wiebe Postma en de geblesseerde Marinus Hoekstra was de eerste kleine mogelijkheid voor Kollum. Een voorzet van Benjamin Zondervan werd door de wind gedragen waar keeper Daleman met hulp van de lat een doelpunt wist te voorkomen. Een ongelukkig moment van dezelfde keeper werd voor hem vervolgens het laatste wapenfeit en moest met een blessure de wedstrijd verlaten. De eerste kans voor de thuisploeg kwam  door wegglijden van Yannick Hoekstra halverwege de eigen helft, echter de voorzet van de flanken werd door Ruben Merkus tot corner verwerkt. He spel speelde zich  door de straffe wind op het middenveld af, waar Zwaagwesteinde beter met de omstandigheden omging. De Kollumers probeerden met veel lange ballen de voorhoede aan het werk te zetten, maar zowel Gerard van Zonneveld, Joop Pynacker en Benjamin Zondervan konden geen potten breken. Zo had Zwaagwesteinde weinig te duchten van het anders zo dodelijke voorhoede van Kollum. Het eerste half uur speelde zich voornamelijk af op de helft van Kollum, zonder dat er grote kansen werden gecreëerd. In de slotfase kreeg de ploeg van Ron de Boer iets meer grip op de wedstrijd, maar door enkele verkeerde keuzes kon men geen potten breken voor de verdediging. In de laatste minuut kwam Zwaagwesteinde aan de leiding nadat een vrije trap net op de Kollumer helft de zestien meter ingedraaid, waar Henk van der Wal zijn voet tegen de bal zette en de 1-0 op het scorebord zette. In de laatste seconde van de eerste helft kreeg Benjamin Zondervan de kans om de stand weer gelijk te trekken. Op aangeven van Joop Pynacker kwam hij alleen voor de keeper, maar zijn inzet was te zacht en zodoende een eenvoudige prooi voor de sluitpost.

Het eerste wapenfeit na de rust was voor Kollum, een overtreding net buiten de zestien meter leverde een vrije trap op. Met zijn linker liet Robert Lietmeijer de bal echter net over de kruising gaan. Beide ploegen hadden het moeilijk met de harde wind om de bal in de ploeg te houden. Na een kleine tien minuten spelen werden de spelers en het publiek getrakteerd op een hevige hagelbui, waarna scheidsrechter Bulthuis beide ploegen even van het veld haalde. De korte onderbreking bracht geen verandering in het spel. De inzet bij Zwaagwesteinde zorgde dat er kleine kansjes waren om de score uit te breiden, maar Dijkstra hield zijn doel verder schoon. Met een dubbele wissel trachtte de Boer met vers bloed het tij te keren, maar ook de jonge Thieme Brandsma kon de ploeg niet helpen aan misschien nog een punt.  Door het laatste kwart achterin één op één te spelen probeerde Kollum het nog wel, maar bleek dat het er de laatste weken bij Kollum net niet is ook nu de spelers moeite hadden om de juiste keuzes te maken. Tien minuten voor het einde was er eindelijk een goed lopende aanval waar in eerste instantie Randy van Malsen de kans kreeg, maar de bal uiteindelijk voor de voeten kwam van Benjamin Zondervan. Zijn schot verdween uiteindelijk in de handen van de keeper. De laatste mogelijkheid van de wedstrijd was  Ruben Merkus. Vanaf ongeveer 25 meter mocht hij uithalen voor een vrije trap, gegeven na een overtreding. Illustratief aan de wedstrijd verdween ook deze kans ruim over de goal, waarna Bulthuis een einde maakte aan de wedstrijd.

Verslag: André van der Meulen en foto’s: Bert Wijma