Kollum pakt titel 2e periode

KOLLUM – In de derby tegen WTOC kon Kollum zich verzekeren voor plaatsing van de nacompetitie. Om niet afhankelijk te zijn was winst nodig tegen naaste buur WTOC. In een wedstrijd die moeilijk op gang kwam wist de thuisploeg na rust het verschil te maken.

Onder prima omstandigheden kon het talrijk opgekomen publiek niet echt genieten van de derby waar vooraf op was gehoopt. Het spel was van beide kanten niet goed en werden de beide keepers niet op de proef gesteld. De eerste mogelijkheid was er voor Marinus Hoekstra die een prima genomen vrije trap met het hoofd net niet voldoende kon verlengen om Geoffrey Hoiting te verontrusten. Het spel speelde zich voornamelijk af op het middenveld, voor beide doelen gebeurde weinig om het talrijk opgekomen publiek te laten genieten. De gasten kregen via de ruimte die Jilmer Dijkstra kreeg kleine kansjes, maar kon het de verdediging van de Kollumers niet verontrusten. De beste mogelijk in de matige derby kreeg Johan Schat, nadat hij de bal voor de voeten kreeg na een goede aanval, waar Joop Pynacker de bal op aan geven van Sander Gietema in tweede instantie voor de voeten kreeg. Zijn schot werd echter gekeerd door de prima sluitpost van de gasten.

De wedstrijd wilde niet echt op gang te komen en was het wachten op de openingstreffer. De kansen waren echter miniem en kon zowel de Kollumers als WTOC niet het publiek in extase brengen. Het was voor Kollum, dat opnieuw aan Auke Hoekstra een uitstekende doelman heeft dat de score bij rust nog steeds in evenwicht was. Tot tweemaal toe was hij die op de juiste plaats stond bij oa een vrije trap van Sybren Bosma. Wat de wedstrijd nodig had was een treffer, maar bleef het voor de fans bij hopen. De derby waar een ieder zich op verheugde bleef uit in het eerste bedrijf. Via oa Marinus Hoekstra met het hoofd kreeg Kollum nog de kans de score te open en aan de andere kant moest Auke Hoekstra gestrekt gaan bij een vrije trap van Sybren Bosma.

In de rust waren de trainers bij de Kollumers duidelijk niet tevreden en brachten twee verse krachten binnen de lijnen. Benjamin Zondervan liet zien dat hij gretig was en bracht direct gevaar bij de thuisploeg. Binnen enkele minuten kreeg Kollum via oa Gerard van Zonneveld enkele goede mogelijkheden om de score te openen, maar stond Hoiting op de juiste plaats. De wedstrijd, die nog steeds zat te wachten op een doelpunt, kwam er voor de thuisploeg. Op aangeven van Ruben Merkus kreeg Benjamin Zondervan de bal aangespeeld en zette hij met een goed vervolg Gerard van Zonneveld vrij voor de goal. De spits had vervolgens geen moeite om het thuispubliek te laten juichen. Met het verlossende doelpunt leek Kollum door te drukken en kreeg ineens via oa Joop Pynacker een goede kans de wedstrijd al binnen tien minuten op slot te gooien, echter stond Hoiting prima te keepen en hield daarmee zijn ploeg in de wedstrijd. Halverwege de tweede helft drukte WTOC om alsnog de gelijkmaker te forceren, dit leverde soms voor hachelijke situaties in de verdediging van Kollum. Geheel uit het niets werd de wedstrijd beslist door Marinus Hoekstra, die een afgeslagen corner de bal voor zijn voeten kreeg en vanaf een twintigtal meters de bal met veel gevoel in de kruising schoot.

De wedstrijd was hiermee gespeeld en kon Kollum de periodetitel gaan vieren, dat de score uiteindelijk nog naar 4-0 werd geschoten verdiende WTOC niet, maar de spitsen van Kollum lieten zien dat ze niet voor niets tot de gevaarlijkste voorhoede van de derde klasse zijn. Een overtreding binnen de beruchte lijnen mocht Wiebe Postma in de 90ste minuut de 3-0 scoren en in de blessuretijd was het Joop Pynacker die met een bekenen stift de 4-0 eindstand op het scorebord zetten.

Verslag: André van der Meulen Foto’s: Roel Bergsma